Month: June 2008

Penang: A Note from the Streets

I am currently spending my time in Penang, to be precised, in Seberang Jaya. Both my parents are away; my mom is in Genting for a week while my dad is off to Trolak for four days. So here I am, spending my time in my uncle’s house. My aunt’s is a full time housewife – which is good, both in my learning process (which I will explain soon) and to see the lives of my people – the real people, not ideas.

My aunt is a housewife, a good one of course, and just like my father, she is very much of a people person – ‘peramah’ or ‘ramah mulut’ we normally call, and yeah, we talk most of the time. This morning I followed her to the market (haha..that is how bored I am) – well, good for me, to know different species of fish and for what recipes they can be used for, and getting to know the people. The people, who suffered from the price hike of almost everything. We went to this seller of coconut milk, and they chit-chatted and joked ‘ You could get coconut milk for 50 cents during Mahathir’s time, but in Pak Lah’s time – no way!’. People are suffering I can see. The man from whom my aunt bought onions even asked my aunt whether she wanted to know for what extra costs he has to pay if he doesn’t increase the price per kg of those onions : the fuel for transportation, processing costs and all will burden him – yes, increase in food price is inevitable.

My aunt, being very ‘peramah’ introduced me (as someone who just came back from overseas) to at least four persons – and one joked (again, those cheerful men selling coconut milk) – what am I going to cook to day and when my aunt said I don’t cook (honest she is) , he laughed and made sounds like ‘Isk..isk..’. FINE! What is wrong with being 23 and not cooking? I have a good reason not too, anyway.

My aunt mentioned a few times about the safety – the lack of it. I think that is a major concern of the people right now. Even me, living in the suburban area feel the effect. Two or three years ago, my dad would just leave the front door unlocked early in the morning to go to work (with me sleeping inside) and now I have to lock both the grill and the sliding door all the time. That’s me, living in a place with the postcode 02400 Beseri (thanks to MRSM Beseri for making this place heard and known). What about my aunt who lives in a place like Seberang Jaya? She doesn’t even have the gut to go out a few metres away from her front gate in daylight.

Too bad if you cannot even feel secure in your own house. You might say that – it is a city, a town, that’s a normal concern. But even in the kampungs it is not safe anymore. People come to take your money away from you – legally and illegally. Of course, they are bad people everywhere, but sometimes we must take a look on why is this happening.

The general rule is that the poorer the people are, the higher is the crime rate. Not all poor people are bad, but as a hadith says, poverty can bring people into the state of ‘kufr’ (mafhum) – Desperation can bring out the worst in people – and sometimes even the unthought-of. Even my aunt who is a 54 years old stay-at-home mom knows this and says – as the price of basic things become more and more expensive (at that time, we were talking about the price of 10kg of rice – previously RM28, now RM38! Think about those who have 6-7 mouths to feed everyday) expect more crimes to occur. Well said I guess. Even when it comes to hudud law, theft under such desperation (nothing to eat for example) are not punished using the controversial hand amputation procedure.

Haih.

A few more stories to come..about the people. My people, and most probably, yours too.

p.s. I am having sweet sour fish and my favourite gulai pisang today.

A Different One

A very slow production rate I admit – but being at home does make me a little less hardworking.

By the way, I’m promoting this blog, a friend of mine whom I met briefly (in fact, I managed to talk to her for a few minutes only) in Egypt when I was attending PMRAM’s convention. I think this is the first time I ever promote a blog explicitly, but this one deserves it. A girl’s blog which mentions nothing about ‘how she hates the other person’ or ‘how sad it is to break up with boyfriend’ or ‘this XX hurts me so I’m gonna mention about it in my blog so that others can read’ is rare.

This one is different, and well, exciting at least for me. The life of a Qiraat student (who obviously memorizes at chapters of Quran) must be pretty interesting to be read, right?

Take a look.

http://jiilun-quraanun-fariid.blogspot.com/

What does the blog title mean anyway?

Filem Tandus Agama?

Baru saya perasan, di TV1 sekarang ini sudah banyak diskusi ilmiah, sekurang-kurangnya berbanding dua tahun lepas ketika saya pulang kali terakhir untuk cuti musim panas. Ketika rakyat mula ‘naik minyak’ ekoran harga minyak yang meningkat tinggi, kerajaan mengambil langkah menjelaskan sebab-musabab tindakan itu diambil melalui rancangan-rancangan sebegini. Baru dua hari lepas saya menonton forum yang melibatkan Datuk Shahrir Samad (yang semakin kerap muncul akhir-akhir ini) dan wakil pengusaha pam minyak serta AirAsia – dua entiti yang terkesan banyak akibat kenaikan harga bahan api yang mendadak.

Dan malam tadi, saya menonton Fenomena Seni, diskusi yang dipengerusikan oleh Rosyam Nor (yang entah kenapa saya rasa kurang profesional), dihadiri Prof A.Razak Mohaideen, Bade Hj. Azmi, juga Faisal Tehrani. Ketawa juga saya melihat Faisal Tehrani di situ. Teringat saya tuduhan yang dilemparkan oleh produser filem tersebut gara-gara komen ‘keras’nya terhadap filem ‘Akhirat’ – akibat entri di blognya itulah kutipan tayangan filem tersebut di Kuala Lumpur berkurangan. Hanya kerana satu entri? Tak masuk akal.

Katanya, atas kritikan tersebut juga, filem yang kini mengumpul kutipan sebanyak RM2 juta ini kurang mendapat sambutan di pawagam sekitar Kuala Lumpur.

Tidak tahu di mana salahnya, beliau menganggap salah satu penyebabnya adalah kerana kritikan negatif tersebut maka khalayak tidak mahu menanggung risiko untuk menonton filem yang dilakonkan oleh pelakon hebat dan terkenal Vanidah Imran, Tony Eusoff, Nabila Huda, Adi Putra, Senator Tan Sri Jins Shamsuddin dan ramai lagi.

Walaubagaimanapun, beliau berpuas hati dengan kutipan di tempat lain seperti Ipoh, Perak, Melaka dan Johor yang selalu ‘full house’.

Bukan di tiga negeri itu sahaja, penonton di negara luar seperti Brunei juga menerima dan memuji filem tersebut.

Kini, orang ramai masih berpeluang menonton filem Akhirat yang ditayangkan di enam buah panggung termasuk tiga buah panggung di Kuala Lumpur dengan dua hingga tiga ‘show’ sehari.

“Kalau di kampung, mungkin tidak ramai yang berpeluang untuk membaca kritikan yang tersebar di internet itu.

http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_18b9330d-c0a85062-1831d180-acc58e3c

Beginilah. Saya cuba melihat realiti masyarakat melalui diskusi ini. Melihat seorang professor, juga seorang penulis skrip yang melihat unsur agama itu sudah dipaparkan dalam kebanyakan filem Melayu – ucapan salam ketika mengangkat telefon kata mereka, hukum karma – yang baik dibalas baik yang jahat dibalas jahat jua merupakan dakwah.

Betulkah?

Saya mesti bersetuju , sekali lagi, dengan RPK bahawa Muslim di Malaysia tidak lebih daripada sekadar pengamal ritual. Islam itu, bagi saudara-saudara kita ini, adalah sekadar salam, solat, puasa serta perkara-perkara yang nampak lagi zahir. Rungutan Bade Hj Azmi bahawa tiada jihad dan pengorbanan daripada produser untuk melabur dalam filem-filem berunsur agama ini adalah manifestasi masalah ‘‘form’ over ‘substance” (Tak salahkan mereka juga, subjek ‘jihad’ dalam erti kata sebenar mana ada dalam silibus Pendidikan Islam di Malaysia, lebih-lebih lagi dalam Fakulti Pengajian Media di UITM). Semua adalah Islam, tetapi berapa ramai yang yakin betul bahawa akhirat itu, seperti dalam surah Ad-Dhuha – ‘ Wa lal aakhiratu khairul laka minal uula’ , lebih baik daripada habuan dunia?

Dan hukum karma yang disebut-sebut oleh Prof. itu sangat menyesakkan dada. Saya belajar bahawa karma itu bukan konsep Islam. Yang baik memang akan dibalas baik, yang buruk memang akan dibalas buruk, tetapi tidak semestinya di dunia. Dunia ini memang tidak selalunya adil, kerana itu Allah s.w.t menciptakan akhirat (bukan filem ‘Akhirat’) supaya pengadilan yang sebenarnya dapat dijalankan. Kita sering mengharapkan karma itu berlaku – barangkali kerana kerap benar disogokkan dengan pengakhiran seperti itu dalam filem-filem yang ditonton- sehingga kadang-kadang muncul soalan seperti ‘Mengapa orang yang bersolat itu pun sering ditimpa kesusahan?’ dan ‘Kenapa orang yang menderhakai Allah tetap hidup senang-lenang sedang orang Islam hidup melarat?’.

Faisal Tehrani mencadangkan supaya institusi yang melahirkan penggiat filem turut mengajar subjek agama – dipintas kemudiannya oleh Prof. bahawa di UITM subjek itu memang sudah diajar, malah menjadi subjek wajib untuk ditekuni. Ya, kalau mengikut sistem, sudah tentulah tiada masalah sosial, tiada masalah murtad, tiada juga masalah rasuah kerana semuanya sudah diajar awal-awal lagi, mungkin seawal sekolah rendah, bahawa semua itu bersalahan dengan nilai yang ditetapkan oleh agama. Tetapi sistem adalah sistem. Sekadar ada tetapi belum tentu berkesan apa gunanya- dan keputusan survey yang dipaparkan pada hujung rancangan membenarkan hal ini: faktor utama tiada filem berunsur agama dihasilkan adalah kerana kurangnya ilmu.

Dan saya juga memahami logiknya alasan yang diberi – memang ramai yang merungut tentang filem Malaysia yang ketandusan agama, tetapi jika satu filem yang cukup sempurna dari sisi itu dibikin adakah mereka ini akan turun ke panggung, membeli tiket dan menonton untuk memberi sokongan? Atau lebih senang menunggu edisi VCD (yang tidak menguntungkan produser) atau tayangan pada Aidilfitri? Kerana membikin filem juga adalah perniagaan, saya fikir ini adalah rungutan yang valid. Yalah, sanggupkah sahabat-sahabat yang berkopiah, bertudung labuh berusrah pergi menonton wayang untuk menyokong pengusaha filem agama, membantu memberi kutipan yang tinggi supaya ada pulangan modal untuk filem lain diterbitkan? Sama juga seperti aktiviti memuat turun lagu-lagu nasyid secara percuma – memang tidak ethical dari segi prinsip, tetapi lebih tidak ethical adalah tiadanya usaha kita untuk membantu penyanyi-penyanyi ini ‘cari makan’.

Dalam pening saya mendengar hujahan yang pelik-pelik malam tadi, saya sekali lagi diingatkan tentang tanggungjawab – tanggungjawab islah & reformasi yang tidak pernah selesai.

Home (I)

Baiklah, kali ini update separa penuh.

Sekitar perjalanan pulang ke tanah air:

1. Oleh sebab penerbangan saya adalah pada pukul 2.05 petang, jadi pagi itu saya harus bangun awal, malah Hanee pun terpaksa berkorban (terima kasih daun keladi) pada hari-hari cuti seperti ini. Cik Hakimah pun rajin mahu menemankan, terima kasih juga – terutama untuk kek (atau roti) pisang yang susah-susah kamu bakar untuk saya itu. Bila lagi dapat kita berjaulah sekali? Dublin, Sepanyol dan Mesir… Cik Hakimah sahabat saya bakal pulang ke Malaysia Julai ini, mungkin sekali berkhidmat offshore kalau ada rezeki. Jangan lupa pakai sunscreen ya?

2. Saya sudah bersiap-siaga untuk menjadi makhluk peramah sepanjang perjalanan bersendirian ini, di samping buku The Travels (Rihlah) tulisan Ibn Batuttah sebagai peneman. Malang juga, tempat duduk di sisi saya kosong tanpa penumpang untuk dibawa berbual. Jadi saya menjadi makhluk sunyi-sepi, dua lelaki yang duduk selang satu seat tidur nyenyak. Sudahnya saya cuma melayan perasaan sendiri – untuk menonton filem saya tidak selera dek muaknya menonton media yang tidak boleh menstimulasikan otak itu – terima kasih kepada tontonan Desperate Housewives dua musim pada minggu sebelumnya!

3. Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai sekitar tengah malam untuk stop-over sembilan jam. Muka Melayu (dan rumpunnya) bersepah-sepah. Setakat pengalaman saya di beberapa lapangan terbang antarabangsa, inilah lapangan terbang yang paling unik, paling bervariasi pengunjung dan pekerjanya. Hebat. Saya menarik beg ke hulu ke hilir, duduk sebentar sebelum disapa dua jurutera Filipina yang dalam perjalanan kembali dari Amerika. Bercerita tentang keluarganya – juga anak perempuannya yang sebaya saya di Manila.

4. Gara-gara tidak membawa wang tunai dalam pound Sterling, saya terpaksa mengeluarkan wang melalui ATM, dalam keadaan paling ragu-ragu kerana tidak pasti nilai tukaran. Lelah betul! Saya kelaparan benar sekitar pukul tiga pagi, harga makanan di Cafe berharga dalam lingkungan 15-25 dirham. Niat asalnya mahu mengeluarkan maksimum 50 dirham sahaja, namun ATM itu sungguh menyakitkan hati, not paling kecil yang boleh dikeluarkan adalah 100 dirham. Aduh, hilang 15 pound sterling.

5. Saya makan McDonald bersendirian, mengeluarkan buku tulisan Ibn Batuttah sebagai rakan peneman. Meja di hadapan saya kosong, tidak lebih lima belas minit setelah saya duduk, seorang lelaki arab siap berjubah duduk menghadap saya. Saya jeling dia, dia jeling saya. Janggalnya! Saya tunduk baca buku, dia terus bersibuk-sibuk dengan telefon bimbitnya – nah, sekarang lebih selesa!

6. Kepala sudah pening-pening. Usaha saya untuk memenatkan tubuh badan sebelum penerbangan supaya sepanjang berada dalam kapal terbang saya lebih muda tertidur tidak berjaya. Sudahnya, di Dubai saya terpaksa menahan kantuk, meski sempat juga sejam-dua berada dalam posisi selesa untuk tidur setelah penat memerhati sekian banyak manusia pelbagai bangsa lalu lintas di hadapan mata. Teringat ayat Quran – Allah menciptakan manusia dalam variasi sebegini hebat adalah supaya kita saling mengenal dan menghargai keunikan masing-masing – lantas menjadikan dunia ini isinya tidak terlalu monotonous. Bukan untuk menjadi rasis.

7. Tujuh pagi, boarding gate sudah dibuka. Sepatutnya untuk sektor penerbangan yang seterusnya ini, rakan seManchester, Hasbullah akan ikut serta, tetapi sehingga hampir pukul 8.15 pagi (gate ditutup tepat 8.40 pagi) kelibatnya masih belum nampak. Penerbangannya tertunda sedikit, kata sahabat saya ini ketika bersua kemudiannya – langsung bertanya keadaan saya yang bersendirian sepanjang perjalanan. Saya katakan semuanya OK, I’m enjoying it. Isk, emak saya pun tak serisau ini.

8. Penerbangan sektor kedua lebih menarik. Saya duduk di tepi tingkap pesawat, di sisi saya rakan sebaya – Raihana namanya, gadis dari Melaka yang baru pulang berumrah bersama keluarga dan seangkatan 44 orang yang lain. Seronok juga berbual, maklumlah, rakan sebaya. Meninggalkan Dubai, membolehkan saya menikmati pemandangan yang menakjubkan – kapal-kapal yang tak terkira banyaknya, yang kelihatan seakan statik di perairan berhampiran. Subhanallah!

9. Rupa-rupanya saya tersilap kira! Perjalanan saya memakan masa 26 jam, bukannya 23 jam seperti yang dikira sebelumnya. Lebih sehari suntuk maksudnya – confirm dilanda jetlag! Pesawat singgah di Singapura untuk menurunkan penumpang (sekali lalu bunyinya macam sedang menaiki bas ekspres) – sejam di situ pesawat dibersihkan pekerja, saya dan Raihana ralit melayan seleksi lagu-lagu terbaik Mariah Carey. Jiwang sekejap!

10. Saya meninggalkan Singapura lewat malam , sekitar pukul 10.45 dan sekali lagi saya dihidangkan pemandangan yang luar biasa indah – Singapura dari udara, pada waktu malam memang superb! Subhanallah. Kapal-kapal laut pada waktu malam, bertebaran di perairan selat memang sepuluh kali ganda lebih cantik pemandangannya, sampai sakit-sakit pinggang saya menjengah tingkap sepanjang 40 minit penerbangan ke KLIA. Teringat juga game Simcity yang sudah dua tahun saya tinggalkan…My favourite PC game ever!

11. Tiba di KLIA. Malaysia, setelah dua tahun. Saya langsung tidak rasa janggal, malah tak terasa kehilangan suasana Malaysia dalam diri. Mungkin saya sudah melihat kebanyakan perkara melalui sudut berbeza kini, namun Malaysia tidak terasa jauh, senantiasa dekat. Saya tidak boleh disamakan dengan mana-mana kisah tipikal orang baru pulang dari luar negara yang lain, ok?

12. OK. Ini bahagian lebih dramatik. Saya berjaya keluar ke balai ketibaan tanpa disedari oleh mana-mana ahli keluarga – langsung mencari kelibat ibu saya (yang ketika itu sedang membelakangi saya), langsung mencium tangan dan pipi. Ibu saya, yang hanya terkeluar dari mulutnya cuma ‘anak emak..’. Turutannya begini – emak, ayah, Fahmi, dan Along, kemudian cubit pipi Adam Haiqal anak saudara saya yang baru pertama kali saya temui. Adik saya Afiqah ada exam di UIA, tak berkesempatan ke KLIA malam itu.

13. Adam Haiqal memang sangat manja! Dengan muka berkerut-kerut seperti dalam foto-foto yang saya terima sebelum ini, selamba dia mendepangkan tangan minta didukung. Dia memang jarang senyum, tetapi tetap playful. Pagi itu saya tidur pukul tiga pagi (di rumah Along di Shah Alam) menemankan dia bermain – dia tidur kemudiannya, itupun setelah dipaksa!

14. Esoknya, dalam pening-pening tidak cukup tidur kami keluar ke sekitar PJ – survey laptop. Melampau kan. Baru sehari sampai Malaysia sudah serbu kedai laptop. Abang Rezal mencadangkan Digital Mall instead of Lowyat, mengambil kira kemudahan untuk dapat parking dan jarak dari rumah. Saya dilayan oelh seorang pemuda Cina yang pastinya terasa tempias sarcasm saya : saya melihat-lihat Sony Vaio – dan dia mencadangkan saya membeli yang berwarna merah jambu – more suitable for you, because pink is girlish and lady-like. Saya buat muka, dan membalas:’ Hello, I am not ladylike, okay?’ Dia membalas dengan muka toya – ‘OK, it was supposed to be a joke‘. Haha. By the way, he’s cute. Dia menunjukkan saya laptop jenama BenQ – spesifikasi yang lebih baik dari Vaio tetapi kurang RM1000. RM 3599. Vaio dengan spesifikasi yang saya kehendaki berharga RM4488. Saya ambil pamflet, dan katakan saya mahu meninjau-ninjau dahulu.

15. Rupanya pemuda cina tu sebaya saya! Haha. Selamba oren dia panggil saya dengan panggilan ‘akak’ semalamnya. Esoknya saya nekad membeli laptop BenQ, mengisi borang warranty – sambil dilihat pemuda cina itu, yang menegur – eh, kita sebaya – setelah melihat no KP saya. Do I look old? *Sigh* But he still is cute.

16. Hari ketiga di Malaysia saya diserang demam selsema! Ayat gediknya : Well, I tak biasa dengan cuaca Malaysia. Haha.

(sambung lagi nanti)

Malaysia…after two years

Well, it is not exactly two years. Almost two years, 21 months actually.

But then here I am in a place called home. I arrived on the 4th of June, after 26 hours journey. That was crazy, especially when you are traveling alone. First sector from Manchester to Dubai on 2nd of June, no one sat beside me so I was quiet all the way, arrived in the amazing Dubai International Airport at midnight, wandered around alone – and had a McD meal. Yes, yes, I am supposed to boycott McDonald’s but that’s the only food I knew how it would taste. After 9 hours, I was on the flight that was to have a one hour stop at Singapore, before heading towards KLIA. I arrived in the middle of the night, hugged my mom around 1 o’clock on Wednesday morning. Spent two nights at my sister’s place (trying to reconnect with my nephew), one night at my uncle’s house in Penang (reconnection with my cousin’s daughter) and now I am safely home.

Safely, with cold and fever.

Will continue writing as soon as my head ain’t spinning anymore.