Egypt a Prologue : Mushkilah – Sabr – Rahmah Part 2 (updated)


Foto ini sepatutnya dimuatkan dalam entri sebelum ini. Keadaan di pejabat visa. Very open-air.

Saat-saat di Giza (masih belum tertekan)

CityStars. Tempat kejadian.

Jika sebelumnya saya menyangkakan bahawa mendapatkan visa adalah masalah terbesar, maka saya telah salah. Urusan menukar tarikh penerbangan kembali ke London sebenarnya lebih memeritkan.

Mimpi ngeri masih berlanjutan, mehnah masih perlu ditempuhi rupanya. Bermula dengan sistem atas talian yang tidak berfungsi, mahu tidak mahu terpaksa juga ber’explorace’ di kota Kaherah.

Sepatutnya sehari itu kami luangkan untuk menjelajah tempat-tempat menarik di kota ini. Muhsrif yang ditempah oleh kak Liana, mas’ulah Rumah Perlis yang kami diami itu sepatutnya membawa kami ke Giza melihat Piramid, terus ke muzium, dan melawat makam-makam di sekitar kota ini jika sempat. Tetapi separuh hari terpaksa dihabiskan mencari kaunter urusan British Airways.

Selesai melihat piramid-piramid di Giza (esok lusa saya kisahkan semuanya), seharusnya kami terus ke Muzium. Namun selagi urusan tiket dan penerbangan kembali ini tidak selesai, hati tidak akan tenang untuk menjelajah dan menghayati kota ini, jadi Ustaz Lutfi membawa kami ke Midan Tahrir, Downtown untuk ke pejabat urusan British Airways. Alamat sudah berada di tangan, tetapi kelibat loga biru merah sistem penerbangan itu tidak kelihatan. Dua-tiga kali juga Ustaz membawa kami berpusing sekitar Midan Tahrir, namun gagal. Terus ke lapangan terbanglah, cadang Ustaz meski jauh, namun di situ memang pasti ada kaunter tiketnya.

Dan dalam kekalutan itu, dek panas terik yang belum terbiasa, kepala terasa berat. Ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah juga memakan masa.

Dan sesampai di sana, memang ada pejabat BA, tetapi yang membuatkan saya terasa ingin menjerit marah adalah notis waktu operasinya – 6.00 pagi hingga 9.30 pagi. That is so ridiculuous!
Tertutup kejap pintunya. Berkunci rapat ketika kami tiba tengahari itu.

Memang benar kata kakak serumah di rumah Perlis itu – Mesir itu bumi penuh ujian.Pesan orang yang lebih dahulu makan garam tentang kerenah orang-orang Arab Mesir kepadanya- Huruf ‘pangkalnya, ‘mim’ bererti ‘mushkilah’ – masalah. ‘Shad’ itu pangkal kepada perkataan yang menjadi ubat – Sabar, dan ‘ra” adalah huruf pangkal bagi ‘rahmah’, buah yang bakal dipetik atas segala kesabaran. Hmm.. Sabar dan redha..

Ustaz Lutfi tergelak juga melihat gelagat kami yang kecewa – beginilah orang Mesir, kelam-kabut sistemnya. Petua untuk terus survive di bumi ini cuma dua katanya : satu, SABAR. Dua, TAWAKAL.

Lelaki di kaunter berdekatan memberitahu, dengarnya BA telah berpindah ke pejabat baru di Starcity. Oh, kenapakah tiada satu notis pun yang memberitahu hal itu? Saya merungut lagi.
Starcity memang tidak jauh, tetapi sampai di sana barulah saya tahu, Starcity adalah satu kompleks bangunan yang besarnya mungkin sekali menyamai Trafford Centre. Mencari kaunter pertanyaan sudah menjadi satu hal, arahan yang diberi juga tidak tepat, cuma membawa kami ke hotel yang berada dalam kompleks yang sama: Hotel lima bintang, yang kami masuki dengan kasut berdebu dek perjalanan di sekitar piramid Giza awal-awal tadi.

Kalaulah saya berharap bahawa pencarian kami berakhir di situ, saya salah sekali lagi. Tiada pejabat BA di situ, Pegawai di resepsi memberi arahan baru: Go down to level ‘minus two’ turn left and left, across the swimming pool’ – dan arahannya membawa kami (saya, Hakimah, Wani dan Kak Zana, pensyarah UPSI yang ikut serta, sedang dalam ‘sabbatical leave’) ke satu bangunan yang lain. Terpaksa bertanya lagi di resepsi bangunan itu sebelum bertemu pejabat urusan BA.

Sakit hati? Memang. Kalau di Eropah, dengan bertanya arah satu-satu tempat memungkinkan kita mendapat satu ‘tourist guide’ baru yang akan membawa terus destinasi yang ditujui, tetapi di sini tidak.

Mujurlah pegawai BA yang melayan kami berurusan dengan lemah-lembut, hilang juga geram di hati. Jika tingkahnya sama seperti rakan sekerjanya di kaunter sebelah yang begitu sombong melayan seorang gadis yang berurusan tentang tiketnya, mahu juga saya mengamuk di situ.

Ada dua bulan lagi.

Sabar dan tawakal.

Juga redha.

Tarbiyah yang mahal harganya.

Advertisements

4 comments

  1. salam ya afni.. seingat ana RAA tu stands for Rahmah, bukan Redha. hehe tp mana2 pon boleh kot. =D
    [heh, jgn merindui ana bila ana beterbangan pulang nanti ya..=p]

  2. asal ustazah kimah bahasakan diri ana,ustazah afni bahasakan diri aku?lain2 madrasah ek?huhuhuhuh

    p/s: u should really consider being a part time writer.mcm mak anas.bumi malaysia ketandusan good writer.at least bole challenge habiburrahman el-shirazy.huhuhu

  3. huuu..ana masih berusaha nak guna ana-enta/enti ni. madrasah sama, impact lain2. biasala kan?

    am i not a part-time writer skrg? tulis blog kira part time gak..hehe. i am considering that idea by the way.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s