Month: September 2007

My Cup of Coffee

Behind every successful woman is a substantial amount of coffee. ~Stephanie Piro

And I missed my morning coffee so much during this Ramadhan – now I realize that I am a coffee-addict, thanks to those daily dose of caffeine I took for two months in Egypt, trying to stay focused in my intensive five-hour Arabic classes.

The school has just started, and in no time I found myself longing to write but of course there are always things that need to be prioritized. But I will try to continue writing about Egypt within this month, now that I have the pics with me.

A new semester, and of course, new modules to be taken – and new lecturers to adapt with. I fell in love with my first lecturer to teach me this semester, Dr Megan Jobson (who is going to teach me two subjects- Advanced Mass Transfer Methods and Synthesis & Design) – I am not gay in any way, but she is just marvellous and again, yeah, interesting to spend time with for the next few months. Thank God her subjects are anything but too micro. Calculating the velocity of fluid at a teeny-weeny point never sound appealing to me.

A new semester, and of course, new resolutions. Yes, get back to basics of etiquette between teachers and students, which I seem to have forgotten since I was sent to this land. How could I dare to forget something so important that al-Imam al-Ghazali put an effort to make it the very first chapter of his book?

Maybe I should really struggle to live with this analogy, which I found in Sa’eed Hawwa’s Selected Writings on Purifying the Soul:

‘Students should be like a fertile land that receives heavy rain and absorbs it completely (thus yielding good crops).’

Yes, to absorb everything and ponder of it critically – a famous quote I found in Oxford was that there are many readers, but very few thinkers. True, right?

So here we go – another year of lengthy lab sessions ( I’m gonna post the photo of the mixing vessel I’m going to fondle for the next few weeks – do I sound passionate about it? I’m trying, man). Hopefully I will still have some time to sneak out to Royal Exchange Theatre for a theatre or two.

One said that given enough coffee, he could rule the world – and I say, given enough coffee and willpower (some drinks coffee but still asleep, so no increment in productivity though) , we can rule the world!

Welcome to Manchester!

The crowd. Old and new.

The Qari and the translator.

The boss. Your speech was too long.

The smiling auntie Azimah. In the background was Aslam (2nd boss) giving away something for the freshers.

The girls. Iftar.

The only problem that we, MCOT consistently face is that we normally tend to underestimate the number of people coming to our events.

For example:

Event: Talk, Solat Hajat, & Qiyamullail Mega (Pre-winter exam)

Estimated number of members coming: 60
Actual number: 80

Direct consequence: Not enough food, encik penghulu had to sprint to Pizza Co for help. Or was it al Jazeera?

Event: Minggu Penghayatan Islam Closing Ceremony

Estimated number of members coming : 60
Actual number: 75

Direct Consequence: Not enough food, committee members couldn’t eat.(But later went to Sizzler, thanks to encik penghulu)

And again, yesterday we had the same problem.

Event: Majlis Kesyukuran & Pelancaran MCOT Freshers Month

Estimated number of members coming: 100

Actual number: 110-120

Direct consequence: Enough chicken for everyone, but not enough rice.

*Sigh* Surely we didn’t learn from mistake.
Maybe, just to be on the safe side, we should estimate 120 each time.

Nahh..I am not at all whining.
After all, MCOT runs for MCOTians, right?

And I am just a happy secretary!

Thanks for coming, Mancunians.

Allah muliakan MCOT, InshaAllah, as long as we stick to the right path.

University Life Part Three : Short notes

Freshers’ Fair is undeniably a very good place to kill your boredom. It was very very cold, I think it was around 12.5 degree Celcius (and it is just the beginning of autumn, mind you!). I think I should really work hard campaigning on climate change, it is cold it’s killing me.

Hasil pendapatan di Freshers’ Fair yang disepah-sepahkan. The best catch was the ISOC planner.

Fosis Freshers’ Pack: VCD ‘Advice to the Students’ by Sheikh Hamza Yusuf. A good piece and I should be listening to it before I start my semester 5.

One of the best things about studying in the UK is all these campaigns. See near the corner on the right: The Unions successful boycott Coca-cola Campaign. Do Malaysians bother about such things? Even the minister was against this boycotting.


Meet the Sexperts column: I wonder why such rubbish should be included in a university newspaper. It is a permanent column giving sex tips and advice. Oh, the post script written there was , hmm, it sounds like this:

P.S – Most people don’t actually get laid in Freshers’ Week, so don’t panic. Keep your eyes peeled on this column and you more luck next time.

Stupid I say.

Saya adalah penyokong parti Hijau walau di mana saya berada. Vote Green Party!

Entry on Green Party: Only after…

Environmentalist’s rules of life. Should be made as the sacred rules of 30 East Grove. With three chemical engineers in the house, there should not be any resistance.

Really looking forward for this one. Long to listen to such things, to get my mind working again, in a different way then the way used to study kitab turath and arabic language.

Freshers’ Fair was about to end. Manchester Academy was the venue. I have already finished collecting my freebies by this time.

Freebies: medication. Well, guess what’s in it.


Well, these were things in the carry bag. The most important thing was the one in the red box/packet.


All you need to know about the C word: C for condom, ok? Safe sex is what they are trying to promote, since the highest rate of abortion was during Freshers’ Week. Just hopeful that we don’t have to prepare such giveaways during orientation week in Malaysia.

I’m thinking, will joining Communist Society make me chased by the ISA and my scholarship stopped?

The disco bus: this is university life. But not my life. Obviously.

The once again lively Oxford Road. Thank God school has started. I love seeing people around.

In front of students’ Union. An extra busy and extra filthy day for a normally hectic and dirty road.

Crowded with freshers and not-so-fresh undergraduates, like me. Oh, I feel old to be a third year student!


Ignore the guy, the focus was the truck behind. Four dancing humans promoting Vodka Island, a pub.

A glimpse of one part of my university life.

Dare to experience?

Moralities: Relax no More!

Saya sebutkan sebelum ini, kitab favourite saya dalam madrasah Imam Syafie yang saya hadiri di Mesir dahulu adalah kitab Ta’lim al-Muta’allim fi Tariiqi at-Ta’lum, (Pengajaran tentang kaedah belajar kepada pelajar, terjemahan kasar dalam bahasa Melayu) kitab yang mengajar cara-cara untuk belajar. Meski sudah termaktub bahawa bukan rezeki saya untuk menamatkan pengajian kitab tersebut, tetapi sedikit yang dipelajari menyebabkan saya terpaksa berfikir banyak tentang betapa sedar tidak sedar, ada nilai dalam kehidupan saya yang telah berubah. Nilai yang tinggi-rendahnya harus mengikut kod-kod yang ditetapkan oleh agama yang saya akui sebagai cara hidup telah banyak berubah oleh persekitaran. Bagaimanakah hal begitu boleh berlaku sedangkan saya percaya bahawa dalam agama ini betul atau salah itu sudah ditetapkan?

Sudah lama saya tidak diingatkan tentang adab-adab berguru, kali terakhir mungkin ketika di kolej. Namun di sini, di United Kingdom, barangkali saya sudah banyak lupa tentang adab-adab dengan guru, kerana persekitaran yang sememangnya tidak meletakkan nilai yang tinggi kepada seorang yang memiliki ilmu dalam kata lain, seorang guru. Bukan sekali simpati saya melimpah pada pensyarah-pensyarah saya di Universiti, yang kadang-kadang dilayan tanpa beza oleh kawan-kawan sekuliah. Bising-bising dan ketawa ketika pensyarah bersungguh menerangkan, bercakap dengan tidak sopan, itu perkara biasa. Melayan pensyarah seperti mereka itu tiada perasaan, itu bukan sekali saya lihat. Pernah ketika pensyarah Chemical Reaction Engineering, Dr Garforth mengumumkan kerja kursus baru, seorang gadis menjerit tidak percaya: ‘What??‘ dengan kuat. Pensyarah saya terdiam sebentar dan membalas, dalam nada ringan tetapi saya pasti dia tidak senang: ‘Is that how you talk to the elderly?‘ menyebabkan saya terfikir, betapa sukar untuk mengajar manusia yang di dalam sistem nilainya tiada tempat tinggi yang diletakkan untuk individu yang memiliki ilmu yang banyak yang sepatutnya dimuliakan. Sedangkan, jika dalam Islam, seorang guru itu wajib dihormati, tiada ragu dalam hal ini. Malah dalam sesetengah hal, taraf guru itu seakan taraf ibu dan bapa (Malangnya, sistem nilai di Barat juga rosak dalam perihal memuliakan ibu bapa!).

Mungkin itu satu nilai, yang telah ditanam lama dalam diri saya sejak anak-anak lagi yang telah rosak.Entah bagaimana saya kadang-kala boleh melupakan suara Bonda HEM sekolah saya dahulu yang tidak henti mengingatkan bahawa tingkah yang tidak beradab dengan guru bakal menyebabkan ketidakberkatan? Adakah kerana guru saya sekarang bukan Muslim maka adab-adab ini tidak applicable? Atau budaya yang lebih terbuka menyebabkan saya secara unconsciously menganggap bahawa tingkah begitu adalah satu kebanggaan, melambangkan tiada diskriminasi dalam kehidupan dan kebebasan bersuara? Barangkali ayat yang saya temui dalam buku ‘Purifying the Soul‘ tulisan Sa’eed Hawwa’ boleh mengingatkan kembali:

He that seeks to escape from a wild animal does not differentiate between a prominent and an obscure guide, as long as he would help him in his aim.

Berita-berita yang sering didengari: kes-kes pukul guru, vandalisme di sekolah dan sebagainya, menyebabkan kita harus melihat kembali betapa rosaknya sistem nilai yang dimiliki oleh masyarakat kita, yang rata-rata ahlinya mengakui keesaan Allah. Bukan dalam aspek ini sahaja kita sudah dikotori dengan penyakit-penyakit yang entah mana asalnya (fikir saya tidak lain soal-soal freedom of speech, human rights etc yang menyebabkan kita menjadi self-centred — ‘it is all about ourselves‘). Buku yang saya pinjam awal musim panas lalu (yang malangnya masih belum saya tamatkan), ‘Moralities: Sex, Money and Power in the 21st Century’ tulisan Joan Smith menyoal dengan baik perubahan ini, perubahan yang memperlihatkan Amerika dan Eropah Barat semakin toleran dalam sekurang-kurangnya empat aspek.

There has never been a moment in history when people have had so much freedom to decide how to run their private lives.Marriage is no longer the sole model for adults who wish to live together and have children, homosexuality has been legalized, contraception and abortion are widely available, and the stigma of illegitimacy has vanished, to name but four key areas in which attitudes — and crucially, the law — have relaxed.

Dan terima kasih kepada mereka yang bertanggungjawab, sedar atau tidak, dalam masyarakat kita juga sebenarnya sudah semakin toleran dalam hal ini. Ya, dalam keempat-empat hal yang disebutkan di atas, di Malaysia perkara yang sama sudah berlaku, kalaupun tahap toleransi itu tidak sama seperti di sini. Kenapa tidak? Kalau dalam setiap polisi yang dibuat kita tidak mampu mengolah supaya mengikut standard nilai yang ditetapkan oleh Allah s.w.t, kod moral yang diajar oleh Rasulullah s.a.w sebaliknya meniru (kalaupun tidak bulat-bulat tetapi essencenya sama) mereka, maka tidak salahlah andai begitu jugalah keadaan masyarakat kita. Kalaulah jalan yang dilalui adalah sama, masakan akan sampai pada penghujung yang berbeza?

Kita terpaksa mengakui hakikat bahawa bukan tiada pasangan beragama Islam yang hidup sekali seolah suami isteri di Malaysia. Kalau tidak mahu percaya, sekali-sekala buang masa anda membuka ruangan hiburan, dan baca kisah-kisah yang dipaparkan, telahlah sendiri betapa bobroknya kehidupan masyarakat sekarang. Seorang artis bercium mulut dengan kekasihnya, dan meminta maaf hanya kerana hal itu menyentuh sensitiviti masyarakat (alhamdulillah, sekurang-kurangnya masih ada yang mempunyai sensitiviti), bukan kerana hal itu sebenarnya adalah dosa, dan memberi justifikasi bahawa perbuatan itu berlaku kerana suasana romantik, saya tidak dapat menganggarkan berapa ramai lagi yang memegang nilai yang sama tetapi tidak perlu membuat pengakuan terbuka. Berita penangkapan pasangan-pasangan yang berkhalwat memang selalu ada, malah bukan lagi tajuk utama. Satu dosa biasa, yang barangkali bukan lagi dianggap dosa. Sekali-sekali buka majalah Mastika, kalaupun seakan picisan, tetapi mungkin akan menyedarkan kita bahawa selain rakan-rakan kita yang tidak pernah tinggal solat itu, yang pergi berusrah setiap minggu itu, ada dunia lain yang remajanya tidak kenal Tuhan, yang anak dan ibu bersekedudukan, budak-budak sekolah darjah enam yang sudah pandai melacurkan diri (memang sexually-advanced masyarakat kita, kan?), dan seribu macam cerita yang kadang-kadang menjadi seolah muntah yang harus ditelan kembali.

Tidak pasti saya harus berbangga atau tidak kerana berada di Manchester, yang dijual sebagai ‘UK’s Gay Capital’. Saya berharap saya tidak perlu melihat bendera pelangi simbol gay dan lesbian seperti yang terpampang di Canal Street, laluan saya untuk makan tengahari di North Campus, di Malaysia. Saya sangat berharap bahawa suatu hari nanti tidak akan ada secara besar-besaran pesta seperti Manchester Gay Pride Parade (yang saya gatal sangat mahu melihat dan merakam foto, tetapi tak jadi kerana kemudiannya terfikir ‘kalaulah aku mati kat situ, apa aku nak jawab depan Allah nanti!’). Kalaulah ada sesetengah gereja yang terpaksa menghalalkan homoseksualiti kerana tekanan aktivis-aktivis hak asasi manusia (adakah Tuhan bersifat kejam dan menimbulkan naluri cintakan kaum sejenis dan kemudian menghukum makhlukNya itu? It’s all your fault that you follow your desire!), saya berharap tidak akan ada mana-mana agama di Malaysia yang akan menghalalkan perkara ini, dan berharap juga semoga keratan berita ‘Transsexuals in Malaysia get more acceptance in Muslim society‘ ini adalah pandangan yang penuh fallacy and generalisation.

Transsexuals are gaining more acceptance in mostly Muslim Malaysia, a well-known transsexual said Tuesday, a little more than year after she held a high-profile but controversial wedding with an accountant. Jessie Chung, an ethnic Chinese Malaysian who had sex-change surgery in 2003, said her country’s transsexuals are “luckier than those in some other places” because anti-discrimination campaigns by nongovernment groups have helped to change the way in which many people view them. “I know this because when I walk down the street, strangers who recognize me often approach me with encouraging words,” Chung told reporters. “Our society is becoming more open-minded.”

http://www.huliq.com

Entah bagaimana siri Queer Eyes for the Straight Guys boleh dibenarkan untuk tayangan di Malaysia, saya tidak pasti.

Meskipun kontrasepsi dan pengguguran tidak diharamkan sepenuhnya oleh Islam (rujuk IslamOnline ) sebagaimana Kristian yang mengharamkan tanpa alasan, namun gambar-gambar yang ditayangkan oleh Dr Harlina yang memberi ceramah ‘Remaja dan Seks’ ketika di kolej dahulu, serta kes-kes yang ditemuinya sudah cukup untuk meyakinkan saya bahawa rakyat Malaysia semakin toleran dalam hal ini. Berzina dan kemudiannya membunuh. Satu dosa yang membawa kepada dosa yang lain.

Cukup-cukuplah kita berbangga dengan segala so-called kebebasan ini. Andainya melaksanakan hukum Allah menyebabkan kita dilabel kejam dan terkebelakang , atau mengikut kod-kod serta adab seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w serta para sahabat menyebabkan kita semakin mundur, itu salah kita. Salah kita kerana tidak membersihkan agama kita daripada tohmahan-tohmahan itu, salah kita kerana kita semakin tidak maju, kerana mereka yang terdahulu menguasai dunia kerana mengikuti AlQuran dan asSunnah, bukan dengan riuh-rendah melaungkan slogan kebebasan dan hak asasi manusia.

Dan saya, akan mula mengulangkaji semula kod-kod moral yang diajar Nabi Muhammad s.a.w. Barangkali perlu meminjam sekali lagi al-Adab al-Mufrad tulisan Imam Bukhari.

Dan inshaAllah semester ini saya tidak akan ponteng kelas tutorial lagi, mudah-mudahan dengan menyenangkan hati pensyarah saya akan mendapat kelas pertama tahun ini!

Lagi entri berkaitan

Betul atau Salah?

Madrasah Ramadhan

(Interesting chess pieces I found in Spain: Muslims vs Romans (guess so))


Excerpt from the first hadith in ‘Fadha’il a’mal’ from The Book of Fadhai’il Ramadhan:

Truly this is a month of patience, and the only reward for true patience is Jannah.

Also:

This is the month where the provision for the believers is increased.’

(Narrated by Ibn Khuzaimah)

So God, please grant me patience for I want to be in your Jannah.

And God, please give me more strength and energy, for those are what I need most right now.

Keep fighting you there. Yes, you!

My pictures

There are a few places on the web where I uploaded my pictures to:

http://picasaweb.google.com/nasyrahmuhammad

(Visit to Oxford, Windsor, and Bath – final days in Egypt – and Espana Easter Tour)

And some old pics here (in my first year..so I was kinda different back then– gemuk!):

http://afnizar-mohd.fotopages.com/

(Visit to York, and some other insignificant pics)

And some more here:

http://afnizarmohd.multiply.com/photos/album/4/Freshers_Camp_2006_

(Freshers Camp 2006 – I was the organizer, not the participant)

http://afnizarmohd.multiply.com/photos/album/2/Family_Trip

(Lake District- Inverness etc)

That’s all. Just in case I forget where I put my pics one day, so this is my note.