No act of kindness is ever wasted…


Bumi Sepanyol memang mengajar saya banyak perkara. Bermula dengan kisah kegemilangan Islam yang sarat dengan seribu satu pengajaran, saya banyak belajar dengan sikap individu-individu yang saya temui sepanjang jaulah ini. Sikap ingin membantu walaupun mempunyai kekangan- yang paling utama tentulah bahasa- terkesan benar di hati saya.

Sahabat-sahabat yang bersama saya sepanjang perjalanan ini memang mengakui, malah itu adalah antara konklusi yang kami sama-sama persetujui : Semangat ingin membantu mereka itu amat mengharukan.

Hari pertama di Granada (severe communication breakdown).

Sehingga petang kami menikmati keindahan Alhambra, pulang ke Dona Lupe, kemudiannya keluar kembali untuk makan. Periuk nasi dan cerek elektrik (kedua-duanya saiz mini) memang dibawa, malangnya tiada siapa yang ingat akan fakta bahawa sistem plag di Eropah tidak sama dengan UK, maka sehingga hari kedua kami masih belum boleh memasak secara proper. Jadi petang itu, mahu tidak mahu terpaksalah berusaha mencari adaptor yang membolehkan plag 3 pin pada alatan elektrik kami berfungsi. Masalahnya sekarang: buku frasa yang dibeli Hanee di carboot itu tidak mempunyai entri untuk adaptor, dan kami tidak tahu di mana boleh kami mendapatkannya , tiada kedai elektrik yang kelihatan.

Maka bermulalah explorace kami di kota Granada semata-mata untuk makan nasi (aduhai, susah benar kalau perut tidak boleh kenyang dengan kebab dan sandwic sahaja!). Saya awal-awal lagi kurang berminat untuk berusaha bertutur bahasa Sepanyol, maka tugas itu diserahkan pada Hanee, Hasnidar dan Hakimah (mereka berjawatan PR); saya senang membaca peta (alhamdulillah, sense of direction saya berfungsi baik, buku ‘Why Men Don’t Listen & Women Can’t read Maps tidak sesuai untuk saya..heheh)

Mula di Gran Via De Colon. Menyusuri jalan besar yang meriah itu kami hampa, tak kelihatan satu kedai elektrik pun.

Kalau bukan di kedai elektrik, kedai apa lagi?

Ternampak kelibat seorang lelaki menjinjing beg plastik berisi groceries ‘MACEDONIA’- di supermarket mungkin ?

Maka bermulalah aktiviti mengejar lelaki itu. Barangkali dia baru pulang dari kerja, terus supermarket membeli barang. Hampir breathless kami mengejarnya, dan dia tidak menyedari pun, tetapi akhirnya entah mengapa dia berhenti di tepi jalan – Hanee dan Hasnidar pantas mula bertanya soalan : where did you buy these groceries? (Dalam hati saya terfikir, mesti pakcik ni rasa sengal, ‘budak-budak perempuan ni dah tak ada kerja ke mengekor aku semata-mata kerana beg plastik ni’). Mujur lelaki itu boleh berbahasa Inggeris dan dengan murah hatinya mendermakan peta yang dimiliki, memberitahu selengkap boleh direction ke supermarket bernama MACEDONIA itu, walaupun dia sendiri baru seminggu di Granada dan nampak keletihan benar.

Masih kekecewaan. MACEDONIA itu jauh benar, dan remang senja musim bunga itu sudah mula kelihatan sekitar pukul lapan malam. Perut bakal kelaparan, kebab di Baraka dan air lemon yang enak sahaja sudah tentu tidak dapat memenuhkan perut. Masih mahu nasi, jadi mesti mencari adaptor hari ini juga!

Masih di Gran Via De Colon.

Hakimah berusaha mencari translasi dalam buku frasa. Hanee dan Hasnidar bertanya satu dua pejalan kaki, namun kedai terdekat yang ditunjukkan sudah tutup.
Tiba di simpang. Hanya mengikut rentak kaki, untung-untung ketemu kedai yang dicari.

Kedai menjual mobile – Orange?

Tanya sajalah, siapa tahu kalau ada dijual di situ?

Gadis salesgirl masih ada di kedai itu, walaupun sebenarnya sudah hampir pukul 8.30 malam. Maka bermulalah episod ‘itik dengan ayam’, gadis itu tidak tahu berbahasa inggeris, dan kami hanya tahu sepatah dua, usaha membina ayat dikaburi pula kesilapan membunyikan perkataan. Tetapi gadis itu tidak mahu berputus asa menolong kami, kini menggunakan isyarat tangan pula, bersulam gelak ketawa: betapa susah untuk meggambarkan barang yang kami cari dengan isyarat tangan semata. Riuh satu kedai kecil itu kerana masing-masing cuba untuk memahamkan yang lain tentang apa yang ingin diperkatakan. Akhirnya gadis itu dapat juga menangkap apa yang yang kami cari, menuliskan di atas sehelai kertas nama kedai di hujung jalan itu, serta apa yang perlu kami katakan kepada tuan kedai itu nanti. Enchufe adalah plag, bukan adaptor. Nama sebenar adaptor adalah pedir la dreon.

Kedai di hujung jalan yang gadis itu maksudkan sudah tutup walaupun kami bergegas sepantas boleh ke sana, benar kata orang, kalau memang tiada rezeki, tiada apa yang boleh kami lakukan. Hari itu kami masih gagal itu mendapatkan pedir la dreon, sekaligus gagal untuk menanak nasi!

Bukan sekali kami ditolong dengan bersungguh-sungguh di Espana. Tips yang kami pelajari, berusahalah mengambil hati mereka dengan bertutur dalam bahasa Sepanyol. Benar sekali, no act of kindness is ever wasted, no matter how small, dan pertolongan mereka itu saya abadikan dalam entri ini. Mudah-mudahan attitude yang sama boleh saya tanam dalam diri.

Anyway, tentang adaptor yang kami cari itu, berjaya kami dapatkan sebelum berangkat ke Cordoba, membeli empat sekaligus, just to find that when we reached Cordoba, the rice cooker was accidentally left in Granada! Tak berjaya juga makan nasi!

Advertisements

4 comments

  1. A funny quest for an adapter (Ok its 4) Hehe
    Pedir la dreon in Spanish, In Malay its Adaptor
    (I guess we take it easy, converting it from English by only changing the spelling) πŸ˜€

  2. Hehe. Interesting and humorous. Thanks for sharing!!

    I’ve decided to continue with Spanish III next semester, so that hopefully the language would still stuck in my head when I travel (hopefully!!) in December.

    My only concern ~ well, I’m doing Mexican-Spanish. It’s a bit different (more like American and British English) from Spanish-Spanish.

    πŸ™‚

  3. HAfiz MZ,

    I’ve checked and in english both adaptor and adapter is correct. Nevertheless, we always tend to borrow foreign terms for our language. Too bad.

    Haz,
    Spanish is a fun language to learn, but not if it is only being used for a week. Would it be much difference if it is Mexican-Spanish? I heard Shakira’s songs everywhere in Spain, I bet they do understand it ..heheh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s