Month: March 2007

Start Now!

I’ve been longing to write this entry long ago, but unfortunately, when I have the time to do so, the passion does not come. That is bad, because one rule that I stick to in writing is ‘only write when you have a strong urge to write’. Or else, the entry will turn out to be boring and meaningless accroding to my own standard.

I signed up for Introduction to Environmental Technology course, or modul, whatever it is, earlier this semester. It is one of the elective courses offered, and since I need a course with ‘environmental’ word in its name to keep me motivated, I chose that instead of Introduction to Biotechnology. In fact, I decided to do MEng Chemical Engineering with Environmental Technology.

The course is ran differently from my other courses, basically because the lecture involves listening only, while the others have me writing, and calculating. Nevermind that, it is good to have a difference once in a while.And grateful I am, my professor turns out to be real good. I mean, she (yes, a ‘she’, and that makes me proud) is excellent. Prof. Adisa Azapagic.

Well, having to write less, and just spending my energy listening keeps my brain thinking for one hour non-stop.

Sustainable development, that is the first concept that is taught- it is about trying to meet the need of the present without compromising the need of future generation. I think that is common sense, it is just that in practical it is not that easy. Which is easier, throwing a plastic of rubbish into the bin or having to separate them? For a lazy person like me, obviously, recycling is not my favourite activity.(except for my piles of used paper which I’d rather keep than throw, it is just that I have a sense of sympathy). And I believe it is much harder to tell ‘makcik-makcik’ in the village that they have to make an effort to do that because that will help reducing the probability of flooding like what happened in Johor (Yes, admit it. All the chaos occured lately was due to global warming). And that will contribute to reducing the depression of their children who happened to live overseas, because winter has become extremely cold, and even extended to spring time.

But bear in mind, that is what we have to do since we have agreed to be the ‘khalifah’ in this world. I still remember the first ayat tilawah that I learned in Pendidikan Islam subject back in Form One : Janganlah melakukan kerosakan di muka bumi. I can remember from which chapter but I know such verses do not appear once in the Quran. And that means it is very important. Maybe we should start doing something. Yeah, you can say that there is no use if I am the only person doing all this environmental-friendly stuff, but small things count. It is not the result that is counted by Allah, it is how we try and what we do.

And the Prof. Azapagic mentioned three components of sustainable development: Environment itself, Economy and Society. And living under capitalism, or mixed system, whatever it is somehow makes companies less concern about the effect their activites have on the world- because anyway, what important is money. That is what we are taught. That is what I am taught. Chemical engineers are employed to make money, and that is why some of my lecturers are a little bit sarcastic when they have to mention about various acts that restricted the money-making production.

If it is the system of economy that forces the industry to be cruel, there must be a solution if we adopt the Islamic system- because that is the fact (if we are true believers, I think) – Islam is the remedy to all problems int his world. To my surprise, there is an article in IslamOnline.com : Muhammad s.a.w as the pioneer in Environmentalism. Is not that great? The full article can be read here , but I’ll give an excerpt:

Muhammad was a strong proponent of the sustainable use and cultivation of land and water, proper treatment of animals, plants and birds, and the equal rights of users. In this context, the modernity of Muhammad’s view of the environment and the concepts he introduced to his followers is particularly striking; certain passages of the hadith could easily be mistaken for discussions about contemporary environmental issues.

Enough said. One good way of thinking, which I copied from my friend, is that, what Rasulullah s.a.w would do if he is here (regarding this matter)? Don’t you think he will make recycling a must? don’t you think he will endorsed this practical acts:

# buying goods in returnable and recyclable containers;

# learning where you can take items to be recycled then show your support by recycling;

# reading labels and learning more about contents in household products. Try not to purchase items with harmful ingredients;

# making suggestions to stores to offer paper bags in the produce section and to discontinue using plastic bags at the check-out line, except for special products or upon request;

# letting store managers and manufacturers who are making good environmental choices know you recognize and appreciate their efforts;

# requesting larger quantities and sizes of products by introducing a bulk buying section for grains, pasta and other dry goods;

# using consumer hotlines provided as a service by many food companies. Explain the need for environmental shopping and why you support it. Companies are very interested in how their products are perceived by consumers.

After all, small things count right? (But if you happen to have the power to change the system that governs all this, that would be so much better I bet)

p/s: Many thanks to : Along & abg Rezal, Hanee, Sapeq, Kak Dayah,Kak Abby, Lani,Rokhy (yg sudi temankan aku tgk teater ),Anas, Raudhah,Hakimah, Far, Rabani, Diey, Nadiah, Kak Khairiah, Adik-adik : Iqah, Arif Fahmi busuk, Shamil, and Shahida, Shah, Pyan, Aliemojo, Ihsan , Huda, Hanafee Zin,Wak, Junior semsas (Syamira & Dan), Khalis, Azy,Dilah,Efi..ada lagi yang daku tertinggal kah? Thanks for the birthday wishes 🙂

NEXT 2007

Kudos to the trio! They won third place, which was good enough.

Glad they sang one of my favourite band’s song quite nicely.

p/s: Credit to the person who introduced me to Outlandish through this song. ( You know who you are, and don’t ever try to bully me again! )

Betul atau salah?

Beberapa hari lalu saya menonton teater lagi. Kali ini di Library Theatre, St Peter’s Square. Chapter Two tajuknya, kisah seorang lelaki yang ingin memulakan kehidupan baru setelah kematian isterinya. Teater berunsur komedi (dan memang berjaya membuatkan saya ketawa), tetapi masih penuh emosi.

Gian untuk menonton sebenarnya, setelah Cyrano de Bergerac di Royal Exchange Theatre winter lalu hati masih meronta untuk menonton. Tetapi kali ini rasanya agak mengecewakan. Tidak cukup untuk menarik saya masuk ke dalam ceritanya. Bukan salah date saya pada hari itu, Kak Abby, tetapi entah mengapa keluar dari Central Library tidak ada rasa kepuasan sebagaimana ketika menonton Cyrano de Bergerac dahulu. Not emotionally exhilarating enough.

Kisah cinta, kisah jiwa. Itu konklusi yang saya buat. Prop memang kemas, tetapi tidak cukup syahdu untuk sebuah kisah cinta (Afni, ini bukan kisah cinta klasik!). Tetapi tiga jam terperap di kerusi E15 membuatkan saya terfikir banyak, bukan mengenai teater tersebut, tetapi mengenai value system yang dianuti oleh manusia secara umumnya. Saya terpegun (memang, bukan sekali ini sahaja saya berfikir begini) dengan keberanian pelakon-pelakon tersebut. Bukan sedikit adegan kissing (passionately, not just a peck on the cheek), dan saya sama sekali tidak mahu mengatakan ini perkara biasa. Syukur saya masih merasa janggal melihat perkara sedemikian, (saya tidak melihat, melarikan pandangan kerana jijik sebenarnya), kerana jika saya berasakan itu adalah BIASA, maka sebenarnya saya sudah kehilangan nikmat- sensitivi terhadap perkara-perkara yang salah. Lebih memeningkan saya adalah keberanian pelakon wanita tambahan untuk hanya berkemban (saya yakin tiada lapisan tambahan di dalamnya melainkan apa yang zahir)- ya, anda boleh mengatakan itu biasa, mereka orang barat, tetapi adakah moral code yang dianuti mereka asalnya memang membenarkan mereka berperlakuan begitu? (Dalam filem Malaysia pun bukan tiada adegan berkemban, kan?)

Saya yakin tidak. Adegan bercium-ciuman, di dalam bas misalnya, adakalanya masih mengundang ketidakselesaan penumpang lain. Itu yang saya perhatikan di sini. Maknanya, adegan tersebut tidaklah diterima oleh semua British sebagai biasa. Tidak. Adalah lebih salah jika anda sebagai Muslim merasakan itu biasa. Lebih salah jika anda membaca berita tentang 886 daripada 887 gadis di Selangor mengaku pernah melakukan hubungan seks dan merasakan itu perkara biasa. Salah juga jika anda membaca dakwaan penyelewengan kepada Ketua Pengarah BPR Malaysia dan merasakan itu biasa. Amat-amat salah jika anda anda merasakan adegan bercium dan berlaga pipi dalam filem-filem Malaysia sebagai normal. Terlalu besar kesalahan anda jika membaca berita mengenai kemurtadan sebilangan besar penduduk di Malaysia dan merasakan itu adalah biasa, nothing to worry about.

Ya, pada zaman ini kita merasakan seakan there is only a thin line dividing what is right and what is wrong. Betul atau salah wanita menjadi penyanyi? Betul atau salah keluar berpegangan tangan lelaki dan perempuan? Betul atau salah mengundi untuk pelajar Akademi Fantasia?

Mempelajari Theory of Knowledge di Banting dua tahun lepas (or so) membuatkan saya lebih banyak berfikir. Ya, siapa yang menentukan betul atau salah sesuatu perkara? Adakah betul atau salah itu bergantung kepada tempat, di mana anda berada, atau siapa anda, British atau Malaysian? Saya amat yakin bahawa moral code adalah absolute. Menentukan apa yang betul dan apa yang salah tidak boleh disandarkan kepada akal fikiran semata-mata dan berkata I think there’s nothing wrong with kissing in public, saya tak mengganggu orang ramai, cuma buat hal saya sahaja. Saya tidak bersolat dan menutup aurat, dan itu tidak salah kerana saya tidak mengganggu hak-hak orang lain. Daya intelek kita amat terhad. Tidak cukup menggunakan logik sahaja dalam hal-hal begini.

Jadi kepada siapa/apa harus moral code itu disumberkan? Saya ingin sekali menurunkan petikan dari bahagian pengenalan buku tulisan Imam Bukhari, Al-Adab Al-Mufrad:

In societies where laws are man-made, the laws reflect the current values in that society. Society decides what it wants to make legal and illegal and formalises its views into a legal code. Opinions about what constitutes a legal or illegal act change, sometimes diametrically, as values change. When this happens, the law is changed accordingly. the values of the societies, although in many cases deriving their original authority from religious sources, are fixed by societies themselves.There is often a dichotomy between what a society considers legal in a secular sense and what its religious teachings indicate. However, no such dichotomy exists in Islam, because Islam does not divide human life into different compartments. Human life and its activities, in all its facets, are governed by a single system.


Ya, a single system. Sistem yang ditetapkan oleh Allah yang diakui oleh kita yang mengaku Islam sebagai Tuhan. Bagaimana Allah menetapkan apa yang betul dan apa yang salah, itulah yang harus dipatuhi. Sebagaimana Allah menyatakan secara jelas di dalam al Quran, menutup aurat itu wajib. Maka jika tidak menutup aurat, itu salah. Ya, tidak menggangu ketenteraman orang lain, tetapi sedar atau tidak semua hukum-hukum yang ditetapkan oleh Allah yang Maha Bijaksana sebenarnya memelihara interest manusia itu sendiri.

Membaca bahagian pengenalan Ayat-ayat Pilihan Tafsir Fi Zilalil Quran, saya terkesima lagi. Seharusnya kita yang mengaku Islam, disatukan dengan akidah dan ketauhidan yang sama tidak berbalah dalam apa yang betul dan apa yang salah. Conscience yang tertanam di minda kita seharusnya sama, tidak berbeza banyak mungkin. Kenapa?

60. Tidakkah engkau melihat orang.orang yang mendakwa bahawa mereka beriman kepada wahyu yang telah diturunkan Allah kepada engkau dan kepada wahyu yang telah diturunkan sebelum engkau, sedangkan mereka masih ingin berhakimkan taghut meskipun mereka telah diperintahsupaya mengingkarkannya? Syaitan memang bermaksud untuk menyesatkan mereka dengan kesesatan yang amat jauh.

Ya, dalam banyak perkara kita masih mahu berhakimkan taghut meski kita mengaku beriman kepada Allah dan RasulNya. Dalam menentukan right or wrong kita masih mengikut nafsu, yang ditunjuki oleh tidak lain syaitan laknatullah.

As Syahid Syed Qutb menyebut lagi:

Tetapi apabila isu ini dirujukkan kepada dasarnya iaitu kuasa hakimiyah dan kuasa memperhambakan manusia dan kuasa menggubalkan undang-undang, untuk mereka merupakan ciri-ciri utama Uluhiyah yang tiada seorang pun yang beriman kepada Allah sanggup mendakwa dan mengaku mempunyai ciri-ciri itu. Dan orang yang mendakwa mempunyai kuasa hakimiyah dan kuasa memperhambakan manusia dengan undang-undang yang digubalkannya bererti mendakwa mempunyai ciri uluhiyah dan sesiapa yang turut mengakurkan dakwaannya atau berhakimkan kepada undang-undang yang digubalkan dan hasil pemikirannya sendiri untuk orang ramai — kecuali Ia dipaksa menerima undang-undang itu sedangkan hatinya tidak sukakannya atau ia menentang dengan kuasa yang ada padanya atau menentang dengan lidah atau dengan hatinya— maka bererti Ia mengakurkan orang itu sebagai mempunyai ciri Uluhiyah dan seterusnya sesiapa yang menolak berhakimkan kepada syari’at Allah dalam segala urusan kehidupan bererti menolak pengakuan terhadap Uluhiyah Allah S.W.T walau dalam mana-mana aspek alam ini iaitu aspek kehidupan manusia dan sesiapa yang turut mengakurkan penolakannya bererti ia turut berkongsi menolak Uluhiyah Allah S.W.T.”

Menentukan moral code yang seterusnya diterjemahkan sebagai undang-undang seharusnya diletakkan di bawah kuasa Allah, kerana itulah yang selayaknya berlaku setelah kita mengaku bahawa tiada tuhan melainkanNya, dan meyakini ciri uluhiyyah itu kita sewajarnya akur dengan kuasa yang dimiliki Allah sebagai penggubal undang-undang.

Ya, saya tahu ada banyak argument mengenai perkara ini. Ada yang mengatakan mereka percaya dengan hukum yang ditetapkan oleh Allah, tetapi tidak bersetuju dengan tafsiran individu yang diberikan autoriti mengenai hal itu. Anda boleh sahaja mengatakan pendapat Imam Bukhari dan Syed Qutb yang saya sertakan sebelum ini adalah salah, kerana itu tafsiran mereka terhadap al Quran. Saya malah pernah membaca argumen dari golongan feminis, ayat al Quran perlu ditafsir semula kerana semua tafsiran yang ada sekarang mungkin sekali bias, kerana pentafsirnya adalah lelaki. Astaghfirullah! Saya yakin lagi thiqah bahawa pentafsir-pentafsir ini tidak pernah dipengaruhi oleh gender masing-masing dalam memberikan tafsiran. Jika bukan kepada golongan ulama yang anda yakini ilmu (ya, nanti akan ada pula yang menyoal, bagaimana untuk mengetahui seseorang itu boleh dipanggil ulama atau tidak) dan akhlaknya – saya menyebut tentang ilmu dan akhlak, kerana ilmu yang tinggi diterjemah kepada amalan sewajarnya- untuk memberikan tafsiran tentang ayat-ayat Allah. Bukan bermakna saya bertaklid. Sememangnya masih ada ruang untuk menggunakan akal sendiri dan menghayati al quran, tetapi dalam sesetengah hal saya meyakini kredibiliti golongan ini. Jika tidak mereka, kepada siapa lagi? Takkanlah saya mahu menyandarkan definisi saya tentang apa yang betul dan apa yang salah kepada mereka yang tidak kenal agama, yang diri sendiri dan keluarganya tidak terpelihara?

Pokoknya, saya yakin betul dan salah tentang sesuatu hal itu sudah ditetapkan. Mungkin kadang-kadang dalam kehidupan ini kita masih keliru. Kerana itulah kita perlu berdoa 17 kali sehari : ‘Tunjukkanlah kami jalan yang lurus..’ . Mudah-mudahan Allah menunjukkan apa yang betul dan apa yang salah.

Dan semoga, apabila kita tersilap pertimbangan, Allah masih mahu memberikan keampunan.

Post Pre-Nikah Course: My 20 cents


Hampir seharian di Muslim Youth Foundation (MYF) semalam, berkursus pra-perkahwinan bersama-sama Ustaz Erfino. Alhamdulillah, ramai yang menghadiri, kira-kira 70 orang or so . Baguslah, sekurang-kurangnya ramai yang berkesedaran untuk belajar ilmu yang penting ini. Bukan mudah mahu mengajak orang ke program seperti ini, jawapan biasa yang saya terima: ‘Taknaklah pergi, aku bukannya nak kahwin lagi’. Haih, susahlah kalau sebulan-dua sebelum bernikah baru nak belajar semua. Memanglah sehari berkursus tak membolehkan kita tahu semua perkara berkaitan, tetapi sekurang-kurangnya pendedahan yang diberi boleh spark an interest to read and learn more in our own time. 

Dan soalan yang biasa diterima jika menghadiri kursus ini : ‘Bila nak kahwin?’ Sebenarnya saya pun menggunakan soalan yang sama untuk beramah-mesra, dan jika soalan yang sama ditanya kepada saya, saya akan jawab secara seloroh sahaja : ‘Bila dah cukup empat sijil’..hehe. Well, saya cuma ada dua sijil buat masa sekarang.

Homework terbaru yang saya terima: Baca dan kaji surah an-Nisa’, itu pesan ustaz Erfino, kerana dalam surah tersebut dinyatakan hak-hak wanita yang perlu dipenuhi, terutama oleh suami. Saya sangat arif tentang kepentingan untuk mengetahui hak-hak seorang isteri, walaupun secara petuanya, dalam mana-mana relationship sekalipun yang lebih penting adalah untuk menunaikan hak kepada individu yang satu lagi, berbanding menuntut hak. Jika perkara ini berlaku secara mutual, maka amanlah dunia ini. Tetapi yang menjadi masalah adalah apabila satu pihak sahaja yang asyik menuntut hak secara berlebihan, sehingga tahap menzalimi, dan pihak yang lagi satu tidak tahu takat akhir untuk mengatakan ‘ya’. I don’t mean to say that pihak yang sering menuntut secara berlebihan adalah pihak lelaki, tetapi berdasarkan pembacaan saya (sumber: Mingguan Wanita yang dibeli oleh emak & kakak saya) yang sering menjadi mangsa adalah si isteri. Memang agak bias, tetapi nama pun majalah Mingguan Wanita kan? Kalau Mingguan Lelaki mungkin pendapat saya jadi berbeza. Malah dalam pendidikan anak-anak pun,the husband is always the culprit, dan ini bukan kata-kata saya, saya cuma quote kata-kata Dr Hasan Ali, pakar motivasi terkenal.

Minggu lepas, atau sebelumnya ada sambutan Hari Wanita Sedunia. Saya bersetuju dengan idea gender equality, kerana itulah yang dianjurkan oleh Islam. Malah saya yakin ramai yang pernah mendengar idea bahawa Rasulullah s.a.w adalah pejuang hak wanita yang pertama, dan Islamlah yang meningkatkan martabat wanita. Ramai yang tidak nampak kesahihan idea ini, kerana sekarang kita sudah berada di zaman yang dalam beberapa segi wanita sudah setara dengan gender yang lagi satu. Ramai pula yang melihat baratlah yang menjuarai agenda memperjuangkan hak-hak wanita. Equality whatsoever, konsep ladies first.. Saya meraikan kepercayaan masyarakat di sini apabila melihat pemandangan yang membanggakan seperti stagecoach bus driver yang merupakan individu sejantina dengan saya, tetapi dalam kebanyakan hal saya merasakan bahawa wanita hanya dihormati apabila pintu dibuka untuk wanita, dan mereka dipelawa masuk terlebih dahulu. Other than that, saya tidak lihat di mana wanita itu dihormati. Saya tidak merasakan dengan panggilan-panggilan tertentu khas untuk perempuan digunakan (maksud saya panggilan tidak sopan), pandangan-pandangan bernafsu terhadap anggota tubuh wanita adalah satu penghormatan. Itu penghinaan, kerana melihat wanita sebagai objek seks semata-mata. Sangat bersimpati dengan wanita di barat zaman dahulu yang sangat lambat mendapat kebebasan dan kesamaan hak. Sehingga awal abad ke 20 wanita masih dipertikaikan sama ada mempunyai akal dan kemampuan intelektual atau tidak. Sedangkan dengan Islam, wanita sudah dinaik taraf – tidak sedikit yang menjadi sumber ilmu, malah pejuang di medan perang.Bahkan ajaran ladies first itu sudah lama wujud, ditunjukkan perlakuannya oleh Rasulullah s.a.w. contoh, ketika Rasulullah s.a.w disuakan air minuman oleh isterinya ‘Aisyah, baginda tak minum terus, sebaliknya pelawa ‘Aisyah minum dulu. Kemudian baru Rasulullah s.a.w minum, itupun dengan sangat romantik,letakkan bibir baginda di tempat ‘Aisyah meletakkan bibirnya sebelum itu. Siapa cakap budaya ‘gentleman‘ itu Barat pelopornya?

Kerana itulah Islam menyuruh wanita-wanita Islam mengenakan hijab. Supaya wanita dinilai sebagai seorang individu, berdasarkan inteleknya. Bak kata seorang wanita Muslim revert yang saya tidak ingat namanya, dalam dunia professional apabila dia berhijab, dia dilihat sebagai seorang professional, say engineer, bukan sebagai seorang perempuan yang berskirt pendek berwarna merah. Get what I mean?()Haih, susahnya nak menyampaikan maksud melalui kata-kata. Di barat wanita berhijab dilihat sebagai seorang yang malu dengan feminiti masing-masing. Hello!! That is so wrong. Wanita berhijab supaya dia tidak diperihalkan sebagai ‘oh, that girl with nice sexy legs (or whatever suitable sexist description)’. Kenapa kita mesti melihat begitu jika Allah sebagai penilai paling Agung dan paling tinggi kredibiliti menilai manusia berdasarkan tingkat ketakwaan masing-masing?

Feminism is a collection of social theories, political movements, and moral philosophies largely motivated by or concerned with the liberation of women from subordination to men.

Wendy Kaminer identifies another conflict between forms of feminism: the conflict between, what she calls, “egalitarian” and “protectionist” feminism. She characterizes egalitarian feminism as ‘promoting equality between women and men through the granting of equal rights;’ whereas ‘protectionist feminists prefer to focus on legal protections for women, such as employment laws and divorce laws that protect women, sometimes advocating restricting men’s rights, such as free speech (specifically, the right to produce and consume pornography).’

(Sumber Wikipedia)

If I were to be a women rights activist, saya tidak mahu dipanggil feminist. Feminisme mahukan kesamarataan dalam semua hal, sedangkan ada beberapa aspek yang saya rasakan tidak perlu untuk wanita berada setara dengan lelaki, kerana that is how Allah has tailored us to be. Contohnya, saya tidak sama sekali berminat untuk menjadi breadwinner dalam famili..hehe. Pernah saya terbaca komen lelaki mengenai feminisme dan kesamarataan gender, katanya, kalau nak sangat sama rata kenapa bila sampai situasi-situasi seperti, katakan seorang perempuan berjalan di atas jambatan gantung, dan begnya terjatuh ke dalam sungai nun jauh di bawah sana, kalau nak sangat gender equality, kenapa tak turun ambil sendiri, instead be happy to act as damsel in distress dan berharap kepada lelaki juga untuk tolong ambilkan? Hehe..saya tergelak lama membaca komen lelaki itu, sebab memang betul, kadang-kadang jadi perempuan tu seronok kerana, contohnya, kalau driving tapi tak reti parking dengan cantiknya, itu tidak akan menjadi bahan kutukan. Kalau tak tahu buat something, buat muka kesian, muka helpless, mesti ada lelaki yang happy to help (is it their nature that they feel responsible to help just any woman?). Itu namanya mengeksploitasi kelemahan lelaki..saya rasa begitulah. Saya teringat satu baris ayat dalam novel ‘The Stars Shine Down’ tulisan Sidney Sheldon : ‘If you are beautiful, have a brain and a vagina, you own the world‘. Ada betulnya mungkin, tetapi saya fikir itu adalah sangat kejam kerana ada unsur pengeksploitasian..mengeksploitasi kecantikan diri dan kelemahan orang lain..Itu adalah tidak adil.

Saya tidak mahu dipanggil feminist, saya mahu memperjuangkan hak-hak wanita seperti yang termaktub dalam al Quran kerana itu adalah perjuangan menegakkan kalimah Allah. Ajaran Islam meletakkan wanita pada martabat tertentu, dan dalam keadaan sekarang masih ada flaws dalam memanifestasikannya. Wanita tertindas dalam rumahtangga. Subjected to sexual harassment di luar rumah. Semua itu oppression yang seharusnya dilawan kerana tidak selari dengan ajaran Allah, bukan kerana perjuangan yang bertunjangkan akal fikiran semata-mata. Menyebut mengenai sexual harassment, saya tidak tahu di mana silapnya, atau apakah sebabnya, saya berasa lebih selamat untuk berjalan bersendirian di sini (Manchester) berbanding di Malaysia. Memanglah, lebih baik dan disuruh untuk berteman, tetapi adakalanya saya tidak mampu (dan malas) mencari teman,tetapi saya tiada, mungkin juga kurang kekhuatiran akan menjadi mangsa kes-kes seperti rogol. Berbanding di Malaysia, fikir sepuluh kali juga untuk keluar jogging. Kalau di Banting dulu, lagilah cuak.Ladang kelapa sawit di kiri kanan. Di sini cuma berhadapan dengan kebarangkalian diganggu lelaki mabuk, atau dirompak. Kenapa ya rasa lebih selamat di sini? Mungkin kerana saya merasakan diri lebih tertutup, jadi buat apalah lelaki-lelaki Inggeris ni nak ganggu saya, baik ganggu perempuan yang memang half-naked. Kalau di Malaysia, bertudung atau tidak, semua ada kebarangkalian menjadi mangsa. Arghh..tensi sungguh dengan keadaan sebegitu. Nak naik teksi seorang diri pun tak berani..kerana itulah mobilitiku di Malaysia agak terhad (alasan).Sepatutnya di kelilingi oleh saudara seagama patut berasa lebih selamat, kan?

Berbalik kepada soal pernikahan tadi, memanglah level of respect yang patut diberi oleh isteri kepada suami, adalah sehingga si isteri patut sujud pada suami, tetapi isteri tidaklah patut diam sahaja jika dilayan seperti maid. Kalau bernikah setakat mengharapkan ada orang tolong masak, basuhkan baju, tapi kasih sayang dan layanan yang baik tak nak bagi, baik cari orang gaji daripada cari isteri. Perempuan memang tak patut ada victim mind set,’ tak apalah aku kena macam ni, aku memang lemah’ dengan kata lain, seronok kena tindas. Suami sebagai ketua, itu benar, tetapi isteri patut dilayan as equal. Kenapa saya berkata begini, kerana pada some cases (hasil perbincangan dengan sahabat-sahabat yang lebih berpengalaman) ada lelaki yang senang bersikap autokratik dalam perhubungan, terutama yang lebih berusia dari pasangannya. Geram sungguh bila membaca kes-kes macam tu (terima kasih kepada Mingguan Wanita sekali lagi). Rasulullah s.a.w. pun merendahkan tahapnya apabila bersama ‘Aisyah yang jauh lebih muda. Kalau semua perkara nak dikawal, hilanglah individualiti si isteri tu. Saya teringat analogi Puan Fauziah cikgu Kimia saya di kolej, tentang intermolecular forces, katanya sama seperti pasangan yang berkahwin. Hidup bersama, berkongsi semua, tetapi pada tahap-tahap tertentu you just cannot come any closer, or else the other will repel. Itu privacy. Lebih ngeri saya rasakan apabila membaca tulisan seorang editor majalah, yang menceritakan tentang sahabatnya yang merasakan telah kehilangan diri dan individualiti setelah berkeluarga. Makanan yang disukainya adalah makanan kegemaran suami dan anak-anaknya. Apa yang ditonton di TV adalah apa yang ditonton suami dan anak-anaknya. Tetapi hal itu berlaku kerana dirinya sendiri yang hanya mengikut. Saya hilang kengerian setelah membaca artikel itu setelah melihat emak saya sendiri, memanglah emak memasak apa yang disukai oleh kami anak-anaknya dan mengikut selera ayah, tetapi selalu juga emak memasak gulai nangka kegemarannya walaupun saya tak berapa gemar. Ayah pun selalu juga belikan gulai nangka kalau ke kedai membeli lauk. Jadi, wanita tak perlulah terlalu selfless (mungkin).

Buat masa sekarang, saya senang begini. Bak kata seorang senior di sini, pesannya kepada adik-adik yang belum berumahtangga, take time for yourself. Baca buku banyak-banyak, sebab nanti dah tak ada (mungkin exaggerated, tapi memang akan berkuranganlah,kan?) masa nak buat begitu bila dah berkeluarga. Ini saya sangat setuju, kerana saya rasa itu memang tidak boleh dielakkan. Sekali dahulu saya menegur emak saya yang baru pulang dari sekolah dengan membawa majalah Mingguan Wanita (hehe..majalah ini disebut lebih dari sekali dalam entri ini), dan saya pun bertanya: emak beli ke majalah tu? Emak saya menjawab: ‘Tak, ni cikgu XXX punya’. Saya pun bertanya : ‘Kenapa dia bawa majalah pergi sekolah?’ (Saya kan skema lagi strict, masa bekerja adalah masa bekerja, bukan masa baca majalah), Emak saya pun menjawab: ‘Orang anak ramai Angah, kat sekolah je la boleh baca pun. Kat rumah dah hingar-bingar anak kecil-kecil’ . Huhhu..itu adalah sangat ngeri. Cikgu itu mempunyai anak seramai 6 atau 7 orang, saya tak ingat. Seorang ustaz pun pernah menyebut tentang hal ini, katanya,bila dah berkeluarga dan bekerja, memang masa dah berkurang untuk mengkaji kitab dan buku-buku. Sebab itu, pendapatnya (atau mungkin bukan pendapatnya saya tak pasti) di zaman pelajar ni adalah lebih baik dilebihkan masa untuk menelaah buku ilmiah berbanding memanjangkani solat sunat.

Jadi konklusi yang saya buat, saya mesti habiskan membaca tafsir Fi Zilall Quran yang berjilid-jilid itu sebelum saya beralih zaman.

Satu resolusi yang baik mungkin?

Menanti an-Najah.

Hati merungut-rungut.

Usrah ditunda ke esok hari, dan aku dalam ‘bendera merah’, bererti kesuluruhan hari Rabu ini boleh sahaja aku habiskan di Central Library tempat kegemaranku tanpa perlu bergegas ke MYF. Kuliahku hanya satu dan sudah pula dibatalkan.

General Meeting? Mahu ditinggalkan?

Arghh!!

Student Union General Meeting di Council Chamber,bangunan Students’ Union- hampir-hampir sahaja aku terlupa. Tahun kedua di universiti cukup memenatkan. Petang-petang hari rabu menyaksikan aku bergelut dengan PRO/II bersama rakan-rakan sekumpulan. Ada saja pertemuan membincangkan itu dan ini, menyebabkan aku tidak pernah sekali berkesempatan ke General Meeting.

Kali ini?

Kali ini aku ada kerja kursus. Tiga. Dua daripadanya harus kuhantar dalam dua hari yang masih berbaki minggu ini.

Bagaimana? Aku harus juga mengulangkaji sebelum bisa menjawab soalan-soalan itu, kuliah yang tertinggal kerana demam teruk minggu lalu memaksa aku bekerja lebih masa. Hati berkira-kira untuk terus memberi alasan.

-Tetapi General Meeting barangkali akan tamat dalam masa dua jam sahaja, bukan?

-Dua jam sudah cukup untuk aku menyelesaikan kerja kursus Distillation & Absorption.

-Kausudah beberapa kali tertinggal General Meeting.

-Penting sangatkah?

Kelu.

Penting. Memang penting. Hati menjawab sendiri, dalam nada mengalah. Bukan sahaja penting untuk demokrasi, tetapi penting untuk saudara-saudaraku di Palestin.

Perbincangan tamat. 1.15 petang aku mesti bergerak keluar dari St Peter’s Square Central Library, itu keputusannya.

*******************

1.30 petang aku masih di dalam bas 43. Oxford Road pada hari-hari kuliah memang sesak, itu hakikatnya. Di hadapanku seorang lelaki Yahudi; bertopi hitam, berjanggut lebat,lengkap berkot. Seorang wanita muda masuk ke dalam bas, kulihat anak matanya memandang lelaki tersebut dengan pandangan skeptik. Rasis?

Oh, tidak. Rupanya lelaki itu sedang membaca Talmud. Kujeling-jeling tulisan Ibrani terpapar di buku tebal itu, kulihat mulutnya terkumat-kamit membaca. Aduhai, malunya aku. Dia bersama kitab sucinya setiap masa dan aku?

-Aku pun ada juga Al-Quran di dalam beg, cuma saat ini malas untuk mengeluarkannya. Itupun dibawa kerana pelan asalnya untuk mengadakan usrah!

Lelaki itu turun di hadapan Students’ Union, begitu juga aku. Melintas bersama-sama, kufikir dia juga hendak ke Council Chamber, tetapi dia langsung hilang dari pandangan selepas melintasi bangunan itu.

*******************

Perkarangan Students’ Union meriah seperti ada pesta.Bendera Palestin di mana-mana. Aku mencelah masuk ke dalam bangunan, naik ke tingkat atas. Tiba-tiba aku hilang arah dalam bangunan yang baru diubahsuai, lantas hanya mengikut gadis di hadapan. Tiba di muka pintu Council Chamber, aku masuk dalam barisan panjang. ID pelajar di tangan, keperluan asas sebelum diterima masuk ke Council Chamber.

Dan kulihat seorang gadis berskirt pendek, berkemeja T warna biru terang. Sedang berkempen. Di kemeja-Tnya tertulis besar-besar. TERROR. Di atas perkataan itu tertulis dalam font yang lebih kecil warna putih: ‘I don’t fund’.

I don’t fund TERROR.

Oh, baiklah. Saya pun begitu.

Council Chamber memang gelap dan tidak menyelesakan. Ramai yang berdiri, tetapi aku tetap mahu mencari tempat duduk- akhirnya tersandar di sebelah gadis Inggeris. Barisan hadapanku adalah brothers ISOC (kukenal pasti melalui rupa yang sering ditemui di Surau UMIST), dan 4-5 barisan di hadapan mereka adalah sekumpulan gadis-gadis bertudung. Sisters ISOC dan sahabat-sahabat Melayu.

Barisan belakangku bingit dengan perbualan dua-tiga lelaki Inggeris tentang usul pertama pada hari ini.

‘PALESTINE & THE RIGHT TO EDUCATION: Support the right to education and twin with Al-Najah University, Nablus’

Aku tidak senang duduk. Takut-takut tersilap undi kerana tersalah dengar, aku mula mencari-cari kalau-kalau ada kertas Agenda General Meeting berhampiran. Kutanya gadis di sebelahku, dia juga tiada. Tetapi dia hanya dapat memastikan bahawa sekurang-kurangnya ada tiga usul yang akan dibahaskan: Palestine, Home fees for asylum seekers, dan Coke.

Kemudian dia tunduk mengambil kertas di hujung kakinya. Usul hari ini? Dia mengggeleng lantas kembali mahu meletakkannya di atas lantai. Aku ambil kertas putih tiga helai itu.

‘The Manchester Union resolution, ‘Palestine and right to education’ is misguided.’

Oh, kempen menentang usul pertama. Kuangkat kepala, kulihat ada 2-3 lelaki Yahudi bertopi kecil memakai kemeja-T biru, sama seperti yang dipakai gadis di pintu masuk tadi. Jadi terroris yang mereka maksudkan adalah orang-orang Palestin?

‘ Palestinian universities are not just institutions of higher learning. They are also hot beds of radicalism and a recruiting ground for suicide bombers and terrorists.’

Jadi inilah alasan mereka untuk menentang usul pertama ini. Lelaki-lelaki di belakangku masih dalam perbincangan, sekali-sekali gadis di sebelahku mencelah.

Seorang gadis lain dalam sweater merah menjelaskan kepada gadis di sebelahku, usul pertama ini sangat kuat unsur politiknya. Yang Yahudi sudah pasti akan menentang, yang Muslim akan menyokong kuat. Tinggallah mereka yang Kristian yang harus berfikir tanpa dipengaruhi latar belakang, begitu lebih kurang responnya.

Bekas presiden ISOC yang kutahu dan kenal wajahnya, Maadh Al Hadithi naik ke pentas, mengumumkan dirinya sebagai pengerusi. Sebentar tadi Rob Owen, general secretary yang sejak ku di tahun pertama lagi sudah berkhidmat dengan Students Union berdiri memberikan pengumuman, meminta semua duduk dan bertenang.

****

2 petang, sudah seharusnya bermula sekarang, tetapi entah apa masalahnya ada bantahan dari 2-3 individu di sebelah kiri dewan- Maadh terpaksa menangguhkan mesyuarat selama lima minit. Ada bising-bising di sebelah sana, dan gadis di sebelahku merungut : Belum mula mesyuarat lagi sudah bertengkar. Ini akan menjadi kali pertama dan terakhir saya ke General Meeting.

Aku senyum mendengar rungutannya. Memulakan perbualan: Pelajar tahun satu? Dia mengangguk. Jurusan apa? Zoologi. Menarik. Sekolah anda di mana? Bangunan Stopford.

Aku angguk tanda tahu. Bersama pelajar perubatan bukan? Dia menjawab ya, dan bertanyakan soalan yang sama kepadaku. Ada riak terkejut bila kuberitahu jurusanku- respon biasa orang-orang di sini : Kejuruteraan Kimia kedengaran seperti kursus yang sangat sukar bagi mereka.

General Meeting bermula. Usul pertama dibahaskan oleh Nasreen Hunaina, gadis Asia berambut gelap bersadur perang di sana-sini. Gayanya berhujah tidak cukup meyakinkan, tetapi isinya mantap.

Sokonglah usul ini demi menegakkan hak asasi manusia untuk mendapatkan pendidikan. Rakyat Palestin terhalang dari menerima pendidikan secara sempurna. Perjalanan 15km ke kampus yang seharusnya hanya mengambil masa 15 minit, kini memerlukan lebih dua jam untuk disempurnakan, terima kasih kepada checkpoint kawalan tentera Israel. Sampai ke kampus tanpa ada jaminan kuliah akan bermula, kerana bila-bila masa sahaja tentera Israel akan datang mengganggu.

Sayu hati mendengar Nasreen membacakan surat dari pelajar-pelajar Universiti Al-Najah di Nablus. Suara hati saudara seakidahku yang merasakan dunia telah melupakan mereka, mengabaikan hak-hak mereka. Nasreen mengakhiri hujahnya dengan rayuan, berikan sahabat-sahabat kita di Palestin peluang untuk menikmati kehidupan kampus seperti kita. Normal.

Tepukan gemuruh menyambut ayat terakhirnya.

Tetapi hujah balas dari lelaki berkemeja-T biru anti-teroris dipersembahkan dengan gaya lebih mantap. Jari-jemariku menggeletar. Jantung mula berdegup kencang. Cemas. Cemas kalau-kalau hujahnya menyebabkan ramai yang terpengaruh. Umpannya tidak lain, statistik yang menyebutkan 19 orang pelajar universiti itu yang dijulang setelah mengorbankan diri sebagai pengebom berani mati. Kami tidak mahu wang dari poket kami digunakan untuk menyuap teroris. Tidak mahu nama universiti tercemar kerana kolaborasi dengan pusat melahirkan pengganas. Mengumpan lagi dengan cadangan, lebih baik digunakan wang itu untuk memansuhkan lesen TV pelajar. Oh, taktik bijak. Memancing dengan elemen self-interest.

Hatiku semakin gusar mendengar gemuruh tepukan sebaik tamat hujah balas. Memanjatkan doa, moga-moga kali ini nasib saudara-saudaraku terbela. Kuasa di tanganku, dan semua yang berada di dewan ini.

Rob Owen menyampaikan hujah sebagai seconder usul tersebut. Menjawab tuduhan tentang pengebom berani mati, mengakui, tetapi menyatakan sebab : desperation. Mereka terdesak dan tertekan, itu dorongan utama untuk mengorbankan diri. Menekan lagi mengenai hak asasi mereka. Gadis di sebelahku merungut lagi, mengapa tiada siapa memberitahu saya bahawa universiti itu melahirkan pengganas? Nampaknya dia bakal membangkang usul tersebut, telahku.

Samsung SGH D900 berdengung –mesej.

Dari Hasbullah.

Salam. Muslim tlg dtg general meeting student union di oxford road. Bring ur ID along..the Jews bring a lot of people since they lost last time. Spread the words.



Ya, tolonglah terbuka hati untuk datang. Keadaan genting!

Hujah balas dari pihak anti teroris lebih tersusun, tetapi tidak habis menimbulkan elemen lesen TV dan kepentingan pelajar universiti yang lebih baik dipenuhi terlebih dahulu sebelum pihak universiti bersibuk-sibuk membela nasib rakyat Palestin. Bersibuk-sibuk menawarkan tiga biasiswa kepada pelajar Palestin sperti yang diusulkan sebelum memenuhi tuntutan penuntut sendiri.

Oh, Tuhan! Sekali ini bantulah. Aku cuba meredakan kerisauan. Janganlah Universiti Tel Aviv yang dikembarkan dengan Universiti Manchester.

Mengundi. Cepat-cepat mengangkat tangan. Tidak berani memandang keliling. Takut pemandangannya mengecewakan. Gadis di sebelahku tidak menyokong. Lelaki Inggeris di belakang juga tidak mengangkat tangan. Undi dikira, kufikir hampir lima minit tanganku terpaksa bertahan di posisi melenguhkan itu, tetapi hati memujuk, cuma lima minit- sahabat-sahabatku di sana sudah mengorbankan jiwa untuk mempertahankan Islam.

Undi membantah. Sekumpulan Yahudi bertopi kecil di depan sana mengangkat tangan- kempen mereka nampaknya hampir berjaya – tidak sedikit yang mengangkat tangan.

Menunggu lagi lebih 15 minit sebelum keputusan diumumkan.

Lelaki-lelaki di belakangku rupanya memohon extension vote, entah mengapa aku malas bertanya.

Maadh memegang mikrofon. Undi menyokong usul sebanyak tiga ratus lima puluh. Undi membantah dua ratus..belum sempat disudahkan dewan Council Chamber bergema dengan tepukan – motion passed!

Alhamdulillah!

Disfigured?


Has just coming back from McDoughall, from my supposedly weekly study circle i.e. usrah. Borrowed a new book from the library there:

‘Al- Adab Al-Mufrad’ A code for everyday living: The example of the early Muslims by Imam Bukhari.

This hadith in the foreword struck me hard:

‘Aishah, may Allah be pleased with her, said: “I was on a camel that was somewhat troublesome and I began to beat it. the Prophet s.a.w said: “You must be gentle. Whenever there is gentleness in some matter, it adorns it and whenever it is taken away, that disfigures it.”

I thought hard, and considering all the remarks and feedback I received previously, I figured out that I must have been badly disfigured. Very very badly.

Be gentle, Afni. Be gentle.