Month: June 2006

Sekadar mamanjangkan..because sharing is caring right?

I need to throw this piece of handout, a photocopy of a few pages from Fadhail a’mal I guess so before throwing it, better I share it here, because sharing does mean caring, right?’Dari Salman r.a. berkata, “Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. mengenai 40 hadis yang mana baginda pernah menyatakan, ‘Barangsiapa dari umatnya yang menghafal 40 hadis tersebut, maka ia akan masuk syurga.’ Saya bertanya kepada baginda,’Manakah 40 hadith itu wahai Rasulullah?’ Baginda bersabda:

  • Engkau hendaklah beriman kepada allah, baik Zatnya mahupun yang berkaitan denganNya
  • Beriman kepada hari kiamat
  • Beriman kepada para malaikat
  • Beriman kepada kitab-kitab Allah
  • Beriman kepada para Nabi
  • Beriman kepada kebangkitan setelah mati
  • Beriman kepada takdir, baik atau buruk semuanya datang dari Allah
  • Engkau bersaksi bahawa tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Muhammad s.a.w. adalah utusanNya
  • Engkau mendirikan solat dengan wuduk yang sempurna serta memperhatikan waktunya dengan tepat
  • Engkau membayar zakat
  • Engkau berpuasa di bulan Ramadhan
  • Engkau kerjakan ibadah haji jika memiliki harta kekayaan
  • Engkau hendaklah mengerjakan 12 rakaat solat sunat muakkad setiap hari (i.e. 2 sebelum subuh, 4 sebelum Zohor, 2 rakaat selepas Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib dan 2 rakaat selepas isyak)
  • Janganlah engkau tinggalkan solat witir setiap malam
  • Janganlah engkau menyekutukan Allah dengan segala sesuatu
  • Janganlah engkau menderhakai kedua ibu bapamu
  • Janganlah engkau memakan harta anak yatim dengan cara yang zalim
  • Janganlah engkau meminum minuman keras
  • Janganlah engkau melakukan zina
  • Janganlah engkau bersumpah palsu atas nama Allah
  • Janganlah engkau memberi kesaksian palsu
  • Janganlah engkau berbuat sesuatu dengan memperturutkan hawa nafsu
  • Janganlah engkau mengumpat saudaramu yang muslim
  • Janganlah engkau menuduh berbuat nista kepada wanita yang suci (atau lelaki yang suci)
  • Janganlah engkau mempunyai perasaan yang jahat kepada saudaramu yang muslim
  • Janganlah engkau menghabiskan waktu dengan main-main
  • Janganlah engkau bergaul dengan orang yang menghabiskan waktunya dengan perbuatan sia-sia
  • Janganlah engkau memanggil orang pendek dengan panggilan ‘Hai orang pendek) dengan niat untuk memalukan dirinya
  • Janganlah engkau bergurau dengan menjadikan orang lain sebagai sasarannya
  • Janganlah engkau membuat fitnah kepada orang Islam
  • Hendaklah engkau bersyukur kepada Allah atas segala nikmatNya
  • Hendaklah engkau bersabar dalam menghadapi cubaan dan musibah
  • Janganlah engkau merasa aman dari azab Allah
  • Janganlah engkau memutuskan tali persaudaraanmu dengan kerabatmu
  • Hendaklah engkau menyambungkan silaturrahim dengan kerabatmu
  • Janganlah engkau sekali-kali mengutuk makhluk Allah
  • Hendaklah engkau selalu mengingat Allah dan memujiNya dengan ucapan Subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah dan Allahu akbar
  • Janganlah engkau tinggalkan solat jumaat dan dua solat eid
  • Hendaklah engkau meyakini bahawa apa saja yang baik dan buruk yang menimpamu adalah takdir yang tidak dapat dicegah. Dan apa sahaja yang ditakdirkan tidak mungkin dapat terhindar darinya
  • Janganlah engkau tinggalkan membaca al Quran dalam keadaan apa pun.

Salman r.a. berkata, ‘ Saya telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. “Apakah ganjaran bagi orang yang menghafal hadith ini?” Rasulullah s.a.w bersabda “Allah akan membangkitkannya di kalangan para nabi dan ulama”(Sanadnya tak dapat saya sertakan di sini, sebab tulisannya kecil dan in Arabic, statusnya sama ada sahih atau hasan atau dhaif tidak dinyatakan)

Advertisements

Review: Gubra

Saya menonton Gubra semasa dalam penerbangan London-Kuala Lumpur. Teruja sedikit, kerana sekurang-kurangnya saya tidak perlu mengeluarkan duit untuk membeli VCD/DVD filem yang disifatkan oleh Faisal Tehrani sebagai ‘sesat lagi menyesatkan’.

Saya tidak merasa pelik seandainya orang marah-marah selepas menonton filem ini. Mungkin anda boleh mengatakan saya bias, kerana terlebih dahulu membaca kritikan orang lain terhadap filem ini dan pengarahnya sebelum menonton sendiri tetapi saya yakin pendapat saya tidak akan banyak berbeza. I have some kind of respect to films yang cuba lari dari kisah biasa e.g. kisah cinta bersegi-segi jadi sebagai filem yang kononnya memaparkan realiti sebenar masyarakat I might as well give my full support for it.

Tapi pada saya Gubra adalah bingung lagi membingungkan. Pening lagi memeningkan (dengan apologi kepada Faisal Tehrani). Beberapa soalan yang sehingga ke akhir cerita itu berlegar dalam minda:

‘What was she thinking while directing this film?’
‘Tak malu ke pelakon-pelakon ni buat adegan tak senonoh macam ni?’

Memang sepatutnya filem memaparkan realiti masyarakat kerana bagi saya sebagai khalayak umum (dan bukan pengkritik dengan pendidikan dalam bidang seni filem) saya menonton filem untuk menerima pengajaran, memahami kehidupan masyarakat yang menjadi latar dalam filem tersebut. Juga seperti kata Hizairi Othman (one of penulis yang kritikannya amat gemar saya baca, tak silap saya dulu-dulu tersiar dalam majalah MASSA) melalui satu watak dalam novelnya Jukstaposisi (1996): ‘I love films. Banyak persoalan hidup terjawab dengan menonton satu-dua jam’.

Tetapi adakah itu bermaksud semua aksi yang berlaku dalam masyarakat perlu dipaparkan? Saya malu menonton filem tersebut. Malu untuk melihat orang Melayu yang semestinya Islam melakonkan adegan tidur-baring bersama, berpeluk bercium, tak sanggup -lagi saya tuliskan semuanya di sini. Saya tidak peduli andainya yang melakukan adegan sedemikian adalah orang putih (seperti yang selalu saya tonton di ITV, BBC atau filem-filem barat) tetapi ini adalah orang Islam. Filem Iran yang sering menyebabkan saya menangis pun tak perlu menonjolkan adegan sedemikian untuk sampai ke peringkat antarabangsa. Tak perlu pun menunjukkan adegan bermesra-mesraan suami isteri untuk menegaskan bahawa mereka itu suami isteri. Pening..pening.

Budaya kasih sayang jenis apakah yang cuba ditonjolkan? Saya tak pasti realistik atau tidak seorang gadis yang baru bertemu dengan abang bekas kekasihnya senang-senang menyentuh badan lelaki tersebut. Tak pasti perlu atau tidak sekian banyak dialog-dialog lucah. Dan saya berharap tidak ramai lelaki Islam di luar sana (meski saya tahu paparan itu adalah realistik) yang teramatlah dayus dengan tidak ambil peduli, tidak endah apabila si isteri sewenang-wenangnya bersama lelaki lain di depan mata. Tak pasti apa perlunya bilal kampung itu mengusap-usap anjing di tengah perjalanan ke surau. (Is this some kind of protest? Memanglah tidak perlu disamak kalau bersentuh kering-kering)

Haihh..memang pening saya. Sudahlah saya sedikit kepanasan semasa dalam flight tersebut, tambah memanaskan lagi hati saya menonton filem ini. Jenguk-jenguk orang di sebelah kanan saya, pun menonton filem Main-main Cinta yang kontroversi..tetapi kerana tidak mampu menahan kemualan maka hanya menonton separuh. I guess I should be ready with painkillers next time when I am watching Malay films.

Nuramirah: It starts now..

I am pretty sure most of us (at least I myself and my friends here) were moved by the news on Nuramirah who successfully becomes a hafizah at a tender age of 10, concluding from a number of messages on MCOT mailing list forwarding the news report, and YM messages sending the link to me.

I was moved too (and ashamed of myself of course). I truly am, as few days before that I read an article in ANIS Magazine about two families, without any background in tahfiz al Quran have successfully raised their kids to be huffaz. One parent is a chartered accountant, who successfully developed a system to memorize the al Quran and opened a school (or class maybe) to train small children to become huffaz while all of his 13 kids are already huffaz or in their way to become ones. Another one risked not sending his kids to conventional system of schooling to send his son to various teachers to study al Quran as well as memorizing it. I have no wonder why people of the past can memorize al quran, the environment was indeed conducive but I believe it is not a piece of cake when you have Akademi Fantasia on air everyday, or a bunch of half-naked woman when you switch on your magic box . Their parents deserve respects for the effort of providing the environment and for realizing that they are not going backwards by training their children to become huffaz.

I believe that most of us who read the news report were somehow inspired to educate their future children to become huffaz (while some(one) was inspired to take Nuramirah as his wife..hehe), which is a very good intention- planning this and that for their children – and I am not excluded from being a dreamer too. It is good, indeed it is because the second marhalah amal listed by as-Syahid Imam Hassan al-Banna is to build a Baitul Muslim – which is one of the smallest unit in a Daulah Islamiyyah – the most important unit which will affect the ummah – if the family institution is strong, obviously the society will be strong as well.

But having learnt and read only the very first chapter of Tarbiyatul Aulad, I was like –hey, I want my kids to be good as gold but where I am right now? Am I good enough? – it is not enough to think that to have a kid as successful as that is to start learning parenting skills (though MCOT might probably organize such seminar later) and wait until you get married to apply all those things you have learnt, because tarbiyatul aulad start from the very scratch.. It starts long before you get married, long before you know who your partner is. What we do now, before we marry someone will definitely affect our children later. Thus, while we were dreaming to do this and that to our kid we better ask ourselves have we tried to be a good muslim/muslimah – inshaAllah later a good partner and parent?

You might as well remember the story of a young man, who ate a fruit (an apple I guess) without knowing whose fruit it was, and later realize how sinful it was to eat before asking the permission form the owner, made an effort to find the owner, found him and was asked to marry the owner’s deaf, blind, and disabled daughter for compensation- who actually turned out to be a perfect girl who had never sin nor seen any other man except her father, never listen to any bad things, and never speak anything but good words. And the child born from such a blissful marriage grew up to be a great scholar in Islam – Imam Syafie r.a if I am not mistaken. Would you expect such thing if you and your soon-to-be spouse go out for a date every other day? Will the berkah still be there?

Studying the very first chapter of that book, I came to realize that marriage in Islam in whatever way is trying to protect the children- to protect the new generation born from that marriage- and actually protecting the ummah. Why does act like zina and adultery receive a very harsh punishment? Because Allah doesn’t want us to do that act: it is violating the life of the child born from that illegal intercourse: would that child be happy and proud to know that he/she is a love child (What a euphemism) Would he/she be happy to know that he/she does not know his biological father because his/her mother made love to so many people hat she can’t actually point out who the father is? May of such cases ended up with the poor child being depressed especially in a conservative society where being ‘anak haram’ is not considered normal.

I can still remember the sentence said by the ustazah when we were discussing about the first chapter of that kitab. ‘Kalau kita tengok hukuman yang Allah tetapkan, dan kita lihat betapa banyak dan teliti syarat-syarat yang perlu dipenuhi untuk melaksanakan hukuman tersebut, kita dapat rasakan bahawa Allah yang Maha Pengasih sebenarnya seolah-olah tidak mahu melaksanakan hukuman tersebut- hanya sebagai warning – don’t do this, the punishment is so severe you can’t handle it’. (But why does so many people oppose the idea of fully implementing the Syariah Law? ..*Sigh..*)

Another aspect that shows how Allah wants every child born into this world would have the best environment and background is that Allah sets a guideline on how a person should choose his/her partner. Why did Rasulullah suggest a man to marry a woman who comes from a good bloodline? And woman to accept any virtuous, god-fearing man who asks for her hand? Because Islam does prioritise the welfare of the children born from that marriage. I once read a story about an adopted child, born illegal to a troublesome young mother. Though raised in a very good foster family (her foster father was an imam), she still had this tendency of stealing and often caught doing that by teachers at school. Maybe this is not a good proof, but it shows something, right?

Above all, we are the change that we want to see in our society. If what we dream is a peaceful society, we should start building it right now. Whether we want a kid like Nuramirah, or we ourselves want to be like her, it should begin NOW!

Piknik Musim Panas

Tatton Park di Cheshire adalah lokasi piknik saya dan sahabat-sahabat awal musim panas ini. Matahari yang lama menyembunyikan diri sepanjang musim sejuk dan bermain hide-and-seek selama musim bunga lalu hari ini mula menyinar terik. Menghijau pemandangan yang dilatari terik panas memang mengingatkan saya pada bumi Malaysia. Mujur penerbangan saya ke Malaysia adalah 3 hari yang akan datang, maka ‘sakit rumah’ tidaklah bertambah parah. Menaiki Metrolink dari Piccadily Train Station, bertukar menaiki train di Altrincham terus ke Knutsford dan menyusun langkah yang tidak sedikit ke Tatton Park.

Saya berharap semoga perjalanan ke kawasan barbeku tidak begitu panjang (walaupun sudah diberi amaran perjalanannya mungkin mangambil masa lebih 30 minit) kerana keadaan diri yang tak cukup tenaga innalillah wainnailaihi raji’un) tetapi perjalanan itu nyata amat meletihkan. Lama juga kami berjalan sebelum kelibat tasik yang menjadi pusat taman ini dilihat. Indah memang indah, tapi panas terik ini menyebabkan suasana tidak banyak berbeza dengan malaysia, cuma mungkin pengunjung-pengunjung di sini lebih daring berpakaian. Musim panas ini memang menguji keimanan, bak kata senior saya, ‘period of revelation ‘dah bermula ,dan tidak sedikit mata dan hati diuji. Adakah mudah untuk mengelakkan pandangan-pandangan sebegitu jika keluar saja;dari bilik mata dihidang dengan lelaki-lelaki yang tidak berbaju dan gadis-gadis yang hanya berbaju dalam? Ada yang lebih parah,berbikini di tengah panas seolah sedang bersantai di tepi pantai. Setiap hari melihat pemandangan begini saya risau juga, takut hilang sensitiviti saya andaiketemu sahabat seagama dan sebangsa sendiri yang berkelakuan begini.

Sering sebenarnya saya mengingatkan diri, tanah air tercinta, tanpa sedar sedang menuju ke arah yg sama. Tidak mustahil 10-20 tahun lagi kita dihidangkan pemandangan yang serupa. Kenapa tidak? Jika dalam segenap aspek kita mendewakan budaya barat dan mengikut setiap amalan mereka maka adakah mustahil untuk kita end up with the same bad attitude (saya ingin sekali menurunkan statistik dari akhbar the independent,mungkin dalam posting selepas ini)Kalau sekarang ini kissing and holding hands I.e. Showing public affection pun dibenarkan, adakah mustahil satu hari nanti saya berjalan-jalan di Kangar dan terlihat 2-3 pasang kekasih yang stripped naked and are in the middle of love making dan tiada siapa yang mahu menegur. The moral standard has changed and there is no way the malay culture we are trying to hold on to can preserve all these good values without the government as the entity with the power taking appropriate measures.

Kembali ke kisah piknik saya di Cheshire. Saya tidak membawa kamera ke rehlah ini kerana malasnya saya untuk mengosongkan kad memori yang penuh akibat majlis perpisahan mcot yang lalu,jadi mungkin agak lambat boleh saya muatnaik gambar-gambar pemandangan sekitar tasik di Tatton Park.Kami berhenti berehat betul-betul di pinggir tasik sebelum mencari tapak barbeku. Subhanallah, nyaman benar bersantai-santai di bawah pohonan rimbun dengan angin yang bertiup sejuk. Terus lupa kepayahan meredah terik mentari sebelum tiba di situ,sebagaimana saya terlupa bagaimana sejuknya musim salji yang lalu. Dan kami bergurau tentang itu: Melayu mudah lupa. Dan sesungguhnya saya yakin bukan hanya Melayu yang mudah lupa,tapi keseluruhan umat manusia juga mempunyai sifat lupa. Bagaimana mudahnya saya melupakan kedinginan musim sejuk yang menggigit begitulah jua mudahnya saya lupa mengingati kesusahan apabila sedang enak dlm kesenangan lantas terus terlupa mensyukurinya.

Dek keselesaan berbaring (bercampur keletihan mungkin) hampir terlelap saya di pangkuan seorang sahabat. Agak lesu saya hari ini lantaran monthly cramp yang datang bermesra.

Seorang sahabat saya mengingatkan, berpiknik sewajarnya bukan sekadar berpiknik. Harus lebih dari sekadar bersantai-santai merehatkan minda, tetapi juga sepatutnya menjadi satu usaha untuk mendekatkan diri kepada Pencipta. Allah berada di mana-mana, tetapi bagaimana mahu kita menjelaskan penyataan ini? Allah berada di sekeliling kita dalam erti kata, apa-apa sahaja yang dijamah mata kita itu boleh mengingatkan kita kepadaNya. Lihat daun, ingat Allah. Lihat pokok, ingat Allah. Bukankah seorang kekasih yang asyik bercinta sepatutnya merasakan bahawa yang dicintainya itu berada di mana-mana? Memang sukar, tetapi saya yakin it is worth training ourselves to do that. Sebagaimana berbaloinya kita melatih diri membasahkan lidah menyebut hamdalah tatkala menerima nikmat, bertasbih ketika melihat sesuatu yang indah dan beristighfar apabila menyedari diri terlanjur melakukan dosa, kerana bukankah hanya dengan mengingati Allah hati akan mencapai ketenangan yang hakiki?

Berjalan-jalan melihat gelagat warga British pada berkelah di musim panas, terasa berbezanya dengan kami makhluk nusantara: kami berkelah di tempat redup, mereka berkelah di bawah terik matahari. Semakin redup cuaca, semakin kami selesa tetapi mereka semakin beransur pulang. Dan melihat pemakaian gadis-gadis di sini, terasa bersyukurnya saya menjadi muslimah : sekurang-kurangnya lelaki di sini tak pakai baju langsung or scantily clad hanya pada musim panas ,maka pandangan saya tidak terlalu diuji, tetapi kalau muslimin – bukan hanya pada musim panas,malah sepanjang tahun pun gadis-gadis di sini berpakaian tak cukup kain-sudah tentulah lebih besar cabaran untuk mereka merendahkan pandangan ( Saya tidak tahu apa penutup yang sesuai untuk entri ini. Saya biarkan begini sajalah..huhu. Selamat bermusim panas untuk sahabat-sahabat yang tidak pulang.

Sebetulnya..

Sebetulnya saya masih tidak boleh menulis di sini. Peperiksaan masih belum tamat biar cuma tinggal satu kertas sahaja lagi, tetapi kemahuan yang menjerut-jerut, menarik-narik menyebabkan saya tetap juga mahu menambah entri di sini.

Saya ingin sekali menegaskan di sini bahawa blog ini pada yang utamanya adalah untuk memuaskan nafsu saya untuk menulis dan meluahkan. Kemudiannya saya terlihat ada kepentingan lain, iaitu untuk bercerita pengalaman saya di sini. Jika anda tidak mengenali saya dan tidak berminat untuk membaca, sila abaikan. Sesetengah entri di sini adalah untuk tatapan ahli keluarga serta kawan-kawan, terutama my long-lost friends yang sering juga bertanya bagaimana saya di sini. Untuk bercerita setiap aktiviti dan pengalaman saya kepada setiap seorang adalah sesuatu yang memakan masa- maka saya hamburkan semuanya di sini.

Mungkin ada sedikit yang ilmiah, ada cebisan-cebisan berunsur tarbiyah; tapi yang mungkin lebih banyak adalah refleksi saya tentang apa-apa yang saya lalui yang mungkin tidak berfaedah kepada anda.

Membacalah jika mahu, komenlah jika perlu.

Saya mengalu-alukan.